MUNDIAL D'ATLETISME

Shubenkov i Schippers sorprenen a Pequín

El rus és el primer esportista blanc en penjar-se la medalla d'or als 110 metres tanques. L'holandesa ha sigut la campiona dels 200 metres femení

El rus Sergey Shubenkov i l'holandesa Dafne Schippers, guanyadors de l' or a les proves de 110 m tanques i 200 metres, respectivament, han aconseguit molt més que una victòria de prestigi als Mundials d'Atletisme. El mateix dia en què s'ha conegut la notícia del dopatge de l'únic marxador rus -Aleksandr Yargunkin- que competia a Pequín, Shubenkov s'ha convertit en el primer campió mundial de raça blanca a la modalitat de tanques altes.

El precedia una fama de gran competidor i l'ha ratificat sobre la pista. Shubenkov ha anat esgarrapant centímetres fins a creuar la línia de meta amb rècord nacional (12.98) per davant del jamaicà Hansle Parchment –segon amb 13.03– i del nord-americà Àries Merritt, campió olímpic –tercer amb 13.04–. El campió anterior, el nord-americà David Oliver, ha sigut setè i penúltim amb 13.33.

Vint minuts abans, Dafne Schippers, fins aquest divendres reina només de la velocitat europea i "gran esperança blanca", s'ha penjat la medalla d'or als 200 metres després de batre amb un nou rècord dels campionats (21.63) a les jamaicanes Elaine Thompson ( 21.66) i Veronica Campbell-Brown (21.97).

Amb un tram final majestuós, l'holandesa s'ha cruspit les dues jamaicanes. Quatre dies abans, Schippers només havia cedit davant una altra jamaicana, precisament, la més gran: Shelly-Anne Fraser-Pryce. L'esportista ja havia pujat al podi com a tercera en els últims mundials (Moscou 2013), però encara com heptatleta. Aquesta tarda s'ha consagrat amb el primer títol que conquereix una atleta de raça blanca des de l'or de la russa Anastasiya Kapachinskaya fa dotze anys a París.

Tianna Bartoletta, per la seva banda, ha sigut la millor en la modalitat de salt de longitud i ha recuperat el títol mundial 10 anys després –va ser campiona mundial el 2005– gràcies al seu últim salt, de 7,14 metres. A l'última final del programa, la jamaicana Daniele Williams, recent campiona dels Jocs Estudiantils, és la nova campiona dels 100 metres tanques després de batre per dues centèsimes l'alemanya Cinci Roleder.

Més continguts de