ALPINISME
Esports 22/05/2013

Domènec Trastoy, el primer andorrà que fa el cim de l'Everest

Trastoy ha trigat 9 hores a ascendir des del camp 4 fins al cim de l'Everest

Ara
1 min

BarcelonaL'alpinista andorrà Domènec Trastoy, líder de l'Expedició Crèdit Andorrà Everest, ha aconseguit aquest dimecres de matinada fer el cim de l'Everest. Trastoy ha arribat a l'Everest (8.848 m) cap a la 1.15 h (hora d'Espanya) aproximadament (les 5 h a l'Himàlaia) i s'ha convertit en el primer andorrà que aconsegueix aquesta fita.

Trastoy ha realitzat l'ascens a l'Everest per la cara sud de la muntanya. Segons ha explicat, ha estat una ascensió "llarga i dura", però ha assegurat que "ha valgut la pena". L'arribada ha coincidit amb la sortida del sol. "Impressionant, impressionant ... No tinc paraules", ha descrit l'alpinista, emocionat.

El diumenge 19 de maig l'expedició va sortir del camp base i va arribar al camp 2 (6.400 m), des d'on l'endemà, el 20 de maig, va pujar fins al camp 3 (7.200 m). El dimarts 21 de maig, Trastoy va arribar al camp 4 (7.920 m) i, cap a les 20 h (hora nepalí) va emprendre la ruta de l'etapa final. L'alpinista andorrà ha començat el camí cap al cim superant una paret de gel al tram final del coll sud.

Després ha començat a pujar a la recerca de la cara triangular que porta al balcó, la falsa cimera vista des del coll sud i ha arribat a l'aresta final. Cap a la meitat de la cresta ha superat l'esglaó Hillary, un tram d'escalada en roca d'especial dificultat donada l'alçada en què es troba. La cimera l'ha coronat després dels últims metres de camí a través de l'aresta final.

stats