ATLETISME
Esports 26/09/2019

El món de l'atletisme busca el seu nou rei pendent de les altes temperatures de Doha

Des d'aquest divendres i fins al 6 d'octubre es disputen els primers Mundials sense Bolt

Nuria García
3 min
Tot preparat a Doha per a l'inici del Campionat del món d'atletisme

BarcelonaDoha acull des d'aquest divendres i fins al 6 d'octubre la 17a edició dels Campionats del Món d'atletisme, els primers que es disputen sense la presència d'Usain Bolt. Després que es retirés coix per una rampa a Londres fa dos anys, en els que van ser els seus últims Mundials, l'onze cops campió del món i 8 cops campió olímpic serà un dels grans absents de la cita que arrenca aquest divendres a la capital de Qatar.

Així, el món de l'atletisme haurà de coronar un nou rei. A Londres, amb Bolt encara a la pista i penjant-se la medalla de bronze, Justin Gatlin va guanyar la prova, seguit del seu compatriota, el també nord-americà Christian Coleman. Ara el segon arriba amb el millor temps de l'any a la cita i, per tant, com el principal favorit, després d'haver completat els 100 metres en 9.81. Coleman ha rebut el vist-i-plau per disputar el Mundial després d'haver-se escapat per un tecnicisme legal d'una sanció de dos anys per no justificar tres faltes en controls de dopatge per sorpresa en 12 mesos. Gatlin, que defensa el títol aconseguit a Londres, aspira a seguir sent el rei de l'esprint als seus 37 anys. En aquesta prova també caldrà tenir un ull pendent de l'actuació del jove nigerià Divine Oduduru, que aterra a Doha amb el segon millor temps de l'any.

A més de Bolt, també hi ha altres absències destacades en aquesta cita que es disputa en any preolímpic i que, per tant, alguns atletes prefereixen prendre's amb calma. És el cas del kenià Eliud Kipchoge, el millor maratonià de la història, que ha preferit no disputar el campionat de Doha per preparar el segon assalt al mur de les dues hores de la marató, previst per a una setmana després del Mundial, a Viena. Tampoc hi serà Caster Semenya: la sud-africana ha preferit renunciar a defensar la corona dels 800 metres abans de medicar-se per reduir els seus nivells de testosterona a 5 nanomols per litre de sang, que és el que exigeixen les normes de la Federació Internacional a les competidores en les curses que van des dels 400 metres fins a la milla.

La calor, convidada d'excepció

Una cita marcada per la polèmica per les condicions ambientals que hauran de suportar els atletes que competeixin fora dels estadis (els de la marató i la marxa), ja que ho faran amb temperatures al voltant dels 33 graus centígrads i el 60% d'humitat. Això ha provocat que l'amenaça de la bandera negra, el codi que aconsella la suspensió d'una prova per calor excessiva, sigui real de cara a aquests pròxims dies. Quan el termòmetre de globus de bulb humit (que marca l'índex WBGT, la relació entre la humitat, la temperatura ambient i la velocitat de l'aire) marqui 28 ºC a Doha, la bandera negra aconsellarà posposar o cancel·lar la prova: serà una recomanació dels metges que el director de competició, que és qui té l'última paraula, haurà de decidir si seguir o no. "La IAAF no ha considerat posposar o cancel·lar cap esdeveniment del Mundial de Doha. Hi ha plans de contingència per a tots els escenaris possibles, però cap s'ha activat", reconeixen una vegada i una altra des de la Federació Internacional. És per aquest motiu que aquest Mundial arrenca més tard que cap altre: en tota la història, mai una cita així havia acabat més tard del 6 de setembre i aquest any s'allargarà fins a l'octubre. A més, per minimitzar riscos, les proves a l'aire lliure s'han programat en horari nocturn: la marató femenina està prevista per a aquest divendres (18.59 hores, 23.59 hora de Qatar), i els 50 quilòmetres marxa, per al dissabte (18.30 hores, 23.30 hores a Qatar).

Sis catalans en la delegació espanyola

Sis atletes catalans integren la delegació espanyola, que està encapçalada pel veterà Jesús Ángel García Bragado. El madrileny, a punt de fer els 50 anys, disputarà el seu 13è Mundial amb la intenció de classificar-se per als Jocs Olímpics de Tòquio de l'any vinent en la seva prova, els 50 quilòmetres marxa. Adel Mechaal, nascut al Marroc però resident a Palamós, disputarà la prova dels 1.500 metres, mentre que Ibrahim Ezzaydouny, també marroquí de naixement i resident a Canet, participarà en la prova dels 3.000 metres obstacles. La vallenca Marta Galimany disputarà la marató, la banyolina Esther Guerrero els 1.500 metres, la mataronina Raquel González els 20 quilòmetres marxa i la molletenca Mar Juárez els 50 quilòmetres marxa.

stats