Ciclisme
Esports 24/05/2011

El domini més aclaparador d'Alberto Contador

Tot i portar cinc grans voltes al palmarès, el madrileny mai s'havia vist tan superior en una d'elles com en aquest Giro d'Itàlia, on ha marxat dels rivals sempre que ha volgut

Albert Rabadan
2 min
Alberto Contador fa un petó al mallot rosa

BarcelonaMalgrat el seu excels palmarès, Alberto Contador (Saxo Bank) sempre ha estat qüestionat, tant dins com fora de la carretera. S'ha acostumat a la pressió de totes bandes, i a rendir sobreposant-se a les adversitats. Sense saber què decidiria la UCI sobre el seu cas, va guanyar la Volta a Catalunya, i ara, amb la incertesa de la decisió del TAS, està pletòric al Giro d'Itàlia.

Va haver-n'hi prou amb què dubtessin d'ell per no ser el primer a seguir el moviment de Michele Scarponi (Lampre-ISD) a Montevergine perquè l'endemà esgarrapés 17 segons a la resta a l'anecdòtica trampa de la meta de Tropea. I en el seu veritable terreny, les arribades en alt, ja no ha donat lloc a discussions possibles. De més lluny que mai, sense necessitat d'un gran equip, va donar un cop sobre la taula a l'Etna: etapa i maglia rosa.

La incògnita era com respondria un home explosiu com el madrileny davant de tres dies d'extrema duresa com els que tancaven la segona setmana. Ell, però, els va afrontar amb calma, i va demostrar ser el més fort tant a les arribades al Grossglockner com al Zoncolan, tot i que va cedir els triomfs a José Rujano, que ja va ser l'únic a seguir-lo a l'Etna, i a Igor Antón, a qui mai es va preocupar per atrapar quan anava amb Nibali.

Després de la retirada del Crostis, l'etapa reina del diumenge era la seva prova de foc. Va posar l'equip a treballar en el moviment tàctic de Purito i Arroyo al Passo Giau (57km per meta), i fins i tot es va permetre el luxe de marxar juntament amb Rujano i Kruijswijk a la Marmolada. Després, sense necessitat de grans atacs va marxar lentament al port final responent un atac d'Scarponi.

Per si no n'hi havia prou, ha aconseguit la cronoescalada d'avui en un terreny totalment propici a les seves condicions, sumant així la segona victòria parcial, quan en el seu primer triomf l'any 2008 no en va aconseguir cap. Tampoc ho va fer al Tour de l'any passat, on també es va imposar.

Giro d'Itàlia, setzena etapa (Belluno-Nevegal, 12,7km CRI):

1r Alberto Contador (Saxo Bank) 28'55", 2n Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) a 34", 3r Michele Scarponi (Lampre-ISD) a 38", 4t José Rujano (Androni Giocattoli) a 39", 5è Stefano Garzelli (Acqua&Sapone) a 46" (...) 11è Joaquim Rodríguez (Katiuixa) a 1'05", 40è Alberto Losada (Katiuixa) a 2'28", 135è Josep Jufré (Astana) a 4'32"

Classificació general provisional:

1r Alberto Contador (Saxo Bank) 62h43'37", 2n Michele Scarponi (Lampre-ISD) a 4'58", 3r Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) a 5'45", 4t John Gadret (Ag2r) a 7'35", 5è José Rujano (Androni Giocattoli) a 9'18" (...) 9è Joaquim Rodríguez (Katiuixa) a 10'25", 68è Alberto Losada (Katiuixa) a 1h32'00", 95è Josep Jufré (Astana) a 2h01'24"

stats