Ciclisme
Esports 24/05/2011

Contador s'adjudica la cronoescalada i deixa sentenciat el Giro d'Itàlia

El ciclista del Saxo Bank ha completat un temps en meta de 28.55; amb una mitjana de 26,3 quilòmetres per hora, essent l'únic ciclista que ha baixat dels 29 minuts

Efe
3 min
Alberto Contador abans de sortir en la 9a etapa amb final a l'Etna.

Nevegal (Itàlia)Alberto Contador (Saxo Bank) ha fet un pas decisiu per aconseguir el seu segon Giro d'Itàlia amb una altra exhibició que li ha permès guanyar la setzena etapa, una cronoescalada entre Belluno i Nevegal de 12,7 quilòmetres, en la qual ha ampliat diferències amb tots els seus rivals.

Contador ha tornat a demostrar que és el més fort del Giro en la lluita individual contra el crono. Ha completat un temps en meta de 28.55; amb una mitjana de 26,3 quilòmetres per hora, essent l'únic ciclista que ha baixat dels 29 minuts. Ha superat Vincenzo Nibali (Liquigas) en 34 segons; i en 38 a Michele Scarponi (Lampre), segon i tercer respectivament, després de superar un discret començament d'etapa.

I és que el recorregut començava en lleuger descens i zona de pla fins al quilòmetre 5,3 on es trobava el primer pas cronometrat. Per aquest punt Nibali ha marcar el millor registre amb 7.33 minuts i "Purito" Rodríguez era quart a 3 segons. Contador, que encara no havia connectat el 'motor', perdia 13 segons respecte el líder del Liquigas i 4 respecte a Scarponi.

Però la carretera ha començat a elevar-se, amb 6 quilòmetres fins a meta que presentava un percentatge mitjà del 10 per cent i trams del 14. Territori Contador, així que el madrileny ha començat a marcar les diferències, de peu sobre la bici, o assegut, però a ritme potent i regular. El "ball" de l'escalador, disposat a deixar el Giro sentenciat quan encara resten cinc etapes per a Milà.

Contador ha acabar amb les esperances de Nibali, que estava al capdavant en la classificació provisional. "L'espanyol ha tornat a aconseguir un gran avantatge. És clar que és el més fort, un marcià. Crec que vaig a lluitar amb Scarponi per la segona plaça", ha dit el "Tauró de Messina" resignat.

Un altre mossegada de Contador, que ha sortit de rosa pàl·lid de Belluno i ha arribat de rosa intens a Nevegal. Era la seva segona victòria en el Giro i la vuitena de la temporada.

"Tenia ganes de guanyar. Ahir em vaig ficar al llit amb el pensament de dedicar l'etapa Xavi Tondo, que era un amic i un gran corredor. Va per ell", ha dit el 'maglia rosa'.

Marcada a foc la seva hegemonia, Contador ha augmentat el seu matalàs de minuts, suficients per deixar que siguin els altres els que es moguin pels seus interessos, que no són altres que discutir els esglaons secundaris del podi. Scarponi ha mantingut la segona plaça de la general a 4.58 i Nibali la tercera a 5.45.

Aguanten en les primeres places el francès John Gadret (Ag2r), quart a 7.35 i disposat a pujar al podi de Milà, el veneçolà José rugeixin (Androni) cinquè a 18/09, i Mikel Neu ha perdut un lloc, és sisè a 22/09. Dins del top ten apareix "Purito" Rodríguez, novè a 25/10 i Igor Antón tanca la llista dècim a 10.58.

Un Giro que balla al so que marca Contador, que a partir d'ara veurà en butaca com es mouen els candidats a fer-se la foto amb ell a Milà. "El Giro només el pot perdre ell", deia el director del Liquigas. Tot un resum del que passa a la carretera.

No obstant això, Contador no es refia de la "depressió" dels seus perseguidors. "No em crec que renunciïn a guanyar, jo tampoc ho faria", ha dit.

Aquest dimecres es disputa la dissetena etapa entre la seva Feltre i Tirà, de 230 quilòmetres. Jornada de mitja muntanya, amb dos ports, el Passo Tonale (2a) i Aprica (3a), des del cim a la meta hi ha 19 quilòmetres de descens i pla.

stats