Ciclisme
Esports 20/03/2011

Contador encapçala el cartell de la Volta del centenari

El canvi del calendari a març, sense coincidir amb cap altra gran cita, afavoreix que, per segon any consecutiu, la Volta a Catalunya tingui una participació de luxe

Albert Rabadan
3 min
Alberto Contador.

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El mateix Alberto Contador ja ha afirmat que a Catalunya es veurà envoltat de rivals de Tour. Tret d'algunes excepcions com els germans Schleck, la gran majoria d'aspirants a les Grans Voltes veuen la ronda catalana com una bona oportunitat per començar a agafar rodatge amb recorreguts durs, com passarà amb l'arribada a l'estació de Pal. El madrileny arriba en forma després de guanyar la Volta a Múrcia també amb rivals d'entitat, i de ben segur que no deixarà passar l'oportunitat d'emportar-se un bon resultat de camí al Giro d'Itàlia, abans que la UCI o la AMA es posicionin sobre el seu cas.

A banda de Xavier Tondo, tindrà com a rivals un bon grapat de corredors de referència internacional com la parella italiana formada per Ivan Basso (Liquigas) i Michele Scarponi (Lampre). El segon arriba en una forma indiscutible, amb victòria d'etapa a la Tirrena-Adriàtica i una demostració de força a la Milà-Sanremo, mentre que Basso ha afirmat, igual que va fer l'excampió del món Cadel Evans (BMC), que vol fer una aproximació al Tour més calmada i prefereixen deixar les responsabilitats a uns altres de cara a la ronda catalana.

És difícil destacar les aspiracions amb què arriba cadascun dels protagonistes, però s'ha de tenir present a l'escalador basc Igor Antón (Euskaltel-Euskadi), amb ganes de refer-se de la seva caiguda a la passada Vuelta a Espanya, el bloc de RadioShack amb noms com Haimar Zubeldia, Levi Leipheimer o Janez Brajkovic, o l'italià Danilo Di Luca (Katuixa), destacat en l'any del retorn de la seva sanció i que arriba per suplir la baixa de “Purito” a l'equip rus.

Les baixes catalanes, l'apunt negatiu de la participació

És una llàstima veure com, en una magnífica oportunitat per reivindicar el nivell dels ciclistes catalans com és la Volta del centenari, dos dels corredors puntals se la perdin per lesió. El cas més destacat és el de Joaquim Rodríguez (Katuixa), guanyador l'any passat, en tractament per un quist al genoll, i tampoc podrà prendre la sortida en seu company de generació Xavier Florencio (Geox-TMC), amb tendinitis rotuliana al genoll dret des d'inicis de mes.

Així, el segon de l'any passat, Xavier Tondo (Movistar), serà qui tingui les majors opcions entre els catalans després de la bona imatge donada a la París-Niça. Completen el planter català el veterà Josep Jufré (Astana), que pot tenir llibertat en un equip kazakh sense un líder clar, el jove David De la Cruz (Caja Rural), que debutarà en una prova WorldTour després de deixar-se veure a la Volta a Andalusia, i el terrassenc Óscar Pujol (OmegaPharma), resident a Valladolid des de jove.

Sis equips convidats per assegurar la combativitat

Malgrat els rumors que situaven els continentals espanyols fora de les invitacions de la Volta, pel centenari s'ha sorprès amb la xifra de sis equips convidats apart dels 18 ProTour obligats, que assegurarà les ganes de batalla, en primer lloc per part del conjunt Andalucía-CajaGranda, ja convidat l'any passat i amb el valencià David Bernabéu com a home fort a la muntanya. També repeteix presència el francès Cofidis, que porta al ràpid Samuel Dumoulin que es va emportar l'etapa de Barcelona i amb el dubte si finalment participarà l'estonià Rein Taaramäe, quart a l'edició anterior i que ve d'un quart lloc a la París-Niça.

Amb la presència de Geox-TMC ja comentada, la participació espanyola es tanca amb la presència de Caja Rural, un equip que en el seu primer any a la categoria arriba a la Volta liderat pel vetarà Íñigo Cuesta i amb el prometedor sabadellenc David De la Cruz adquirint experiència per futures cites. La participació més llunyana, gràcies al treball de l'empresa de representació Velofutur, arriba en primer lloc per part dels polonesos CCC-Polsat, liderats per dos homes molt competitius al seu calendari nacional com són Marek Rutkiewicz i Tomasz Marczynski i pel Colombia es Pasión, que aconsegueix la fita història de tornar a Europa amb un grup d'escaladors encapçalat pel jove Nairo Quintana, vencedor del darrer Tour de l'Avenir.

Pocs esprintadors tot i les altes possibilitats

El recorregut d'enguany sembla facilitar un gran nombre d'arribades massives, pel que era d'esperar que bastants esprintadors es presentessin a la sortida de Lloret de Mar. Tot i així, sorprèn veure com el ventall d'homes ràpids serà molt reduït. Un veterà Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) que ja ha recordat que no arriba gaire fi de salut, sembla, junt amb el murcià José Joaquín Rojas (Movistar), el corredor amb més possibilitats de triomfar en alguns esprints.

Però vistes les opcions, s'hauran de tenir en compte joves amb ganes d'estrenar-se com l'italià Giacomo Nizzolo (Leopard-Trek) o el seu company de generació Davide Appollonio (Sky), que sense ser esprintador pur pot aprofitar el seu bon inici de temporada i la seva potent arribada. Tampoc hem d'oblidar l'esperança nord-americana Taylor Phinney (BMC), que arribarà amb moltes ganes després de les seves lesions i demostrarà el seu imprevisible potencial per aprofitar qualsevol trampa de les etapes.

stats