Ciclisme
Esports 29/06/2012

Evans i Wiggins se citen al Tour de França més anglosaxó de la història

Els 100 quilòmetres de contrarellotge individual i les absències d'Alberto Contador i Andy Schleck canvien el guió d'una cursa amb molts aspirants que comença dissabte

Albert Rabadan
2 min
Bradley Wiggins s'ha imposat a la crono / PASCAL PAVANI / AFP PHOTO

BarcelonaEn el ciclisme fa temps que es parla més anglès que no pas francès o italià, però mai el Tour de França havia tingut un domini tan ampli d'equips i ciclistes nord-americans, britànics o australians. L'edició del 2012 té Cadel Evans (BMC) i Bradley Wiggins (Sky) com a principals favorits. El primer, com a defensor del títol, i el segon, després de protagonitzar una temporada increïble amb triomfs a París-Niça, Tour de Romandia i el recent Dauphiné.

El més probable és que la cursa es faci al ritme de Sky, que té un gran equip per protegir el seu líder i ja va posar la por al cos al món amb un domini extraordinari al Joux-Plane. Els mateixos companys Rogers (2n), Froome (4t) i Porte (9è) van demostrar en aquell Dauphiné que tenien potencial per aguantar cada dia amb els millors. I contra aquest domini haurà de lluitar un expert Cadel Evans (BMC), que haurà d'esperar un dia de debilitat dels britànics per treure profit de la seva solidesa.

100 km de crono... i dies trampa

A favor de Wiggins hi ha l'alt quilometratge en contrarellotges d'aquesta edició, que compta amb un pròleg inicial a Lieja i dues proves llargues de 41 i 52 km, respectivament. L'excampió olímpic de pista ha guanyat les quatre cronos llargues en què ha participat enguany (Algarve i les tres curses en què ha guanyat la general), i la resta de rivals, a priori, hauran d'aconseguir recuperar a les etapes de muntanya el temps que hi perdin.

Tanmateix, encara que en el recorregut tan sols hi hagin tres arribades en altura (l'inèdit Planche des Belles-Filles, La Toussuire i Peyragudes), el Tour ha inclòs un parell d'etapes de mitja muntanya per la zona dels Vosges i ha apostat per fer les etapes més dures acabades en descens: un escenari en què Wiggins mai s'hi ha trobat (cal recordar que el tercer lloc a la passada Vuelta a Espanya és el seu millor resultat en una volta de tres setmanes) i on es podria topar amb més d'una sorpresa si hi ha combativitat per part de la resta d'aspirants.

Ciclistes del nivell de Robert Gesink (Rabobank), Vincenzo Nibali (Liquigas), Denis Menchov (Rabobank), Samuel Sánchez (Euskaltel), Jurgen van den Broeck (Lotto-Belisol) o Alejandro Valverde (Movistar) han centrat la preparació de la seva temporada al Tour de França, i encara que siguin perfils diferents de ciclistes tindran molt a dir en la prova reina del calendari.

stats