Ciclisme

Diumenge es proclamarà campió

Evans: "Fa tant de temps que estic concentrat en guanyar que no m'ho crec"

Evans s'ha posat a plorar després de baixar del podi en el qual li han col·locat el mallot groc de líder del Tour de França, un dia abans d'arribar als Camps Elisis

Cadel Evans s'ha posat a plorar després de baixar del podi en el qual li han col·locat el mallot groc de líder del Tour de França un dia abans del passeig honorífic del guanyador pels Camps Elisis de París. "No m'ho crec, fa tant de temps que estic concentrat en guanyar...", ha assegurat l'australià, virtual vencedor.

Evans, que aquest diumenge serà el primer australià a guanyar el Tour, ha afirmat que ha tingut por en dues ocasions de perdre aquest Tour. "Amb el problema mecànic de divendres al Télégraphe i amb Andy Schleck i Contador davant vaig tenir por. Però vaig mantenir la sang freda", ha confessat.

"Fa 20 anys que vaig veure el Tour de França per primera vegada a la televisió. Aquest dia vaig començar a treballar per aconseguir-ho. Ho faig pel ciclisme, però també per tots els que han cregut en mi, començant per Aldo Sassi", ha afirmat en referència al seu entrenador, mort el desembre passat per un tumor cerebral. "Em va dir l'any passat que si guanyava el Tour demostraria que sóc el millor ciclista de la meva generació. Aquest any vam passar molt a prop d'on ell vivia i em vaig emocionar. M'hauria agradat que fos aquí", ha assenyalat.

Fidel a la seva fama de metòdic, Evans ha matinat aquest matí en què havia d'afrontar la contrarellotge de la seva vida. "Encara hi havia festa a la discoteca de l'hotel", ha afirmat. "He tingut una bona jornada, no prou per guanyar l'etapa, però sí per vestir de groc", ha assenyalat. "Coneixia bé el recorregut de la contrarellotge i sabia que a la tercera setmana de competició podia fer mal", ha afegit el ciclista.

Evans ha afirmat que la seva victòria al Tour pot fer callar moltes de les crítiques que ha rebut els últims anys. "Diuen que he trigat molt a guanyar-lo, però en cada ocasió passava alguna cosa, o una caiguda o alguna eventualitat. Jo no ho veig malament, crec que ho he intentat sempre amb totes les meves forces", ha comentat. El ciclista s'ha mostrat "honrat" amb l'anunci del primer ministre del seu país de declarar la jornada de diumenge com a festa nacional. "Si això ajuda a l'economia del país", ha dit, en broma. "Ara no m'assabento del que passa al món, només del que succeeix al Tour", ha afegit.

Evans s'ha desfet en elogis amb el seu equip, el BMC, que va creure en ell quan poca gent ho feia i que l'ha ajudat a guanyar el Tour. A més, ha destacat l'ambient de serenitat que es viu a la formació belga, diferent dels seus grups anteriors. L'australià ha confessat que es va produir un canvi important en la seva vida quan el 2009 va aconseguir el campionat del món.