CICLISME
Esports 25/02/2011

Flecha defensa títol a l'inici de la temporada belga

Amb la disputa del circuit Het Nieuwsblad s'inicia la temporada de llambordes, que causa sensació a Bèlgica on Juan Antonio Flecha s'ha consolidat com a professional

Albert Rabadan
2 min

BarcelonaEnlloc es respira tanta passió per la bicicleta com per les carreteres flamenques. A l'increïble suport popular, que porta a tenir proves a on no hi ha un metre de recorregut sense un aficionat deixant-se la gola, s'ha de sumar un nivell esportiu que ja és referència internacional des de fa anys, pel contagi que ha tingut en el món de ciclisme la seva màgia i tradició.

Tanmateix, Juan Antonio Flecha mai ha tingut prou reconeixement en un país limitat a les proves per etapes. Des del seu pas a Itàlia amb Fassa Bortolo, passant pel Rabobank holandès i ara el britànic Sky, s'ha anat guanyant el respecte en unes proves esforçades i que l'han portat a l'èxit després de força anys d'intentar-ho.

Va ser just fa un any, a la cursa que inicia de periple de clàssiques sobre llambordes. Un terreny, empedrat, com era el carrer de la seva infància a Junín (Argentina). Quan tenia 11 anys va haver d'anar a Europa, a Sitges, i tots els sacrificis fets semblaven recompensats quan va fer la seva característica celebració de llançar una fletxa -en honor al seu cognom- a la meta de Gant.

Era el circuit Het Nieuwsblad -diari que va comprar a Het Volk, l'originari organitzador i que donà el nom a la prova- i es va convertir tot just en l'onzè estranger en aconseguir la victòria i, naturalment, el primer espanyol. Demà dissabte, lluirà el dorsal 1 per superar els nou murs que formen el recorregut d'enguany.

S'haurà de veure les cares amb Philippe Gilbert, a qui va deixar enrere l'any passat al tram de Lange Munte, per vèncer després de 19km en solitari. Davant l'absència del suís Fabian Cancellara, brillant guanyador del doblet dels Monuments de les llambordes, ell i Tom Boonen, amb ganes de revenja després d'un 2010 sense victòries en aquest tram de la temporada, semblen els homes més perillosos.

Ell arriba bé, com demostra el quart lloc a la general d'un Tour de Qatar molt adient per rodadors i el desè lloc al Tour d'Oman. No haurà d'oblidar, però, la presència del campió del món, el noruec Thor Hushovd (vencedor de 2009), l'holandès Lars Boom, el tan talentós com irregular Filippo Pozzato o un Stijn Devolder, vigent campio belga, que arriba amb més llibertat al conjunt Vacansoleil.

A partir de les 14:30 es podrà veure per Teledeporte. De totes maneres, aquest serà tan sols l'inici del camí cap a la París-Roubaix, l'Infern del Nord, el veritable objectiu -amb el permís de la Volta a Flandes- de tots ells i a on Flecha ja porta tres podis, però sempre es queda a un pas. Falta veure si definitivament aquest serà el seu any.

La gran amenaça és la d'unes noves protestes contra la prohibició dels auriculars. Aquesta temporada s'ha impedit el seu ús a totes les proves que no siguin WorldTour, com és el cas, i molts equips -amb algunes excepcions com BMC- han afirmat que sortiran amb l'aparell, sota amenaça de la UCI de suspendre la cursa.

stats