Superman López s'adjudica la 99a edició de la Volta amb suspens

Adam Yates va fer perillar el títol del colombià a la recta final

Adrià Fernández
Miguel Ángel López, al podi

BarcelonaNo tots els superherois porten capa, alguns van sobre dues rodes. El colombià Miguel Ángel López (Astana), també conegut com a Superman López, va proclamar-se vencedor de la 99a edició de la Volta a Catalunya. Amb una marca de 29 hores, 14 minuts i 17 segons, va distanciar-se a la classificació general 14 segons del britànic Simon Yates (Mitchelton-Scott) i 17 segons del també colombià Egan Bernal (Sky).

Amb suspens fins al final. En els vuit ascensos a Montjuïc, Adam Yates (Mitchelton-Scott), ajudat pel seu germà Simon, va endurir la carrera a 22 quilòmetres de meta i va arribar a gaudir de 40 segons d'avantatge sobre el líder. Però Superman López no va posar-se gens nerviós i, quan faltaven prop de quatre quilòmetres per al final, va respondre al costat dels favorits per neutralitzar l’atreviment del ciclista britànic.

En una jornada de 143 quilòmetres, amb final als vuit ascensos a la muntanya de Montjuïc, port de tercera categoria, l’italià Davide Formolo (Bora-Hansgrohe) va fer bona l'escapada del dia i va imposar-se en solitari amb 51 segons d'avantatge respecte del mallorquí Enric Mas (Deuceninck-Quick Step), que va acabar segon en l’última etapa i novè en la general.

Amb tot, López va erigir-se com a quart colombià que guanya la Volta a Catalunya. Primer ho va fer Álvaro Mejía el 1993, el va seguir Hernán Buenahora cinc anys després i Nairo Quintana l'any 2016. López continua signant un 2019 de matrícula d'honor amb la segona posició al Campionat de Colòmbia Contrarrellotge, la victòria al Tour de Colòmbia i, ara, a la Volta a Catalunya.

El ciclisme colombià continua allargant el seu moment àlgid. Amb el triomf de López a Catalunya i la tercera posició a la general de Bernal els colombians es postulen com a clars favorits per al Giro d’Itàlia, que donarà el tret de sortida l’11 de maig. Nairo Quintana, que ha acabat en quarta posició, té com a principal objectiu de l'any el Tour de França. “Estem en una època daurada del ciclisme colombià. Crec que hi ha qualitat humana per a molta estona. Colòmbia es presta per entrenar-se bé, tenim els millors climes i l'altitud”, valorava el flamant campió de la Volta a Catalunya, Miguel Ángel López.

Caiguda i lesió del català Marc Soler

A 40 quilòmetres del final, el català Marc Soler es va veure implicat en un accident múltiple que el va obligar a abandonar. El resultat: una fractura sense desplaçament a l'escafoide dret. Coincidint amb la tercera de les vuit voltes a Montjuïc, una vintena de ciclistes van caure. El jove català, que fins diumenge ocupava la desena posició a la general, va haver de retirar-se, juntament amb el francès Romain Bardet i el basc Garikoitz Bravo.