Mundials de ciclisme
Esports 21/09/2011

Tony Martin trenca l'hegemonia de Cancellara i es proclama campió mundial contrarellotge

El ciclista alemany ha dominat des de l'inici dels 47 km, deixant Cancellara, vigent campió, amb el bronze, i Bradley Wiggins els acompanya al podi

Albert Rabadan
El podi amb Martin com a guanyador; Wiggins, segon i Cancellara, tercer.

BarcelonaLa dinàmica apuntada durant l'any s'ha confirmat a la gran cita de l'any pels contrarellotgistes, i l'alemany Tony Martin (HTC-Highroad) s'ha imposat al mundial disputat a Copenhaguen amb molta claredat. El de Cottbus ja avantatjava al seu principal, Fabian Cancellara, al primer punt intermig, i ha anat millorant els seus registres progressivament fins al punt de doblar a dos ciclistes: David Millar i Mikhail Ignatiev.

Cancellara, quatre cops campió del món (2006, 2007, 2009 i 2010) s'ha vist superat des del primer moment pel principal dominador de l'any, i ha pagat la seva ambició a una de les darreres corbes del circuit, que l'ha fet aturar-se al perdre la traçada, cosa que li ha pogut valdre uns segons suficients per perdre la segona plaça davant el britànic Bradley Wiggins, podi a la recent Vuelta a Espanya i que s'ha endut el bronze.

Martin havia guanyat enguany ni més ni menys que sis contrarellotges (les de la Volta a Algarve, París-Niça, Volta al País Basc, critèrium de Dauphiné, Tour de França i Vuelta a Espanya), la majoria contra els principals rivals d'avui, i ha declarat que a la meitat del recorregut ja s'havia vist "convençut" de la victòria. "A més, doblar algú del nivell de David Millar m'ha donat molta moral i confiança".

L'aposta de la selecció espanyola per la joventut ha funcionat notablement, ja que si bé el debutant en la categoria Jesús Herrada ha signat una discreta 39ª posició, l'onzena plaça del basc Jonathan Castroviejo assegura a Espanya una segona plaça pels Jocs Olímpics de Londres en aquesta disciplina. Demà dijous és el dia de descans, que es reprendrà divendres amb la prova en ruta pels sub-23.

Judith Arndt, victòria alemanya també en dones

El dia anterior es va disputar la prova femenina, que també va acabar amb or pels interessos alemanys. La incombustible Judith Arndt, de 35 anys, va aconseguir un mundial que fa justícia a la seva constant carrera (abans s'havia endut només la prova en línia l'any 2004). Per a aconseguir-ho, va superar en 21 segons Linda Villumsen, mentre que la vigent campiona, la britànica Emma Pooley, va tancar el podi amb el bronze.