OPERACIÓ PORT
Esports 19/02/2013

Tyler Hamilton: "Eufemiano em feia les transfusions i em va oferir EPO"

L'exciclista nord-americà ha admès que el doctor Eufemiano Fuentes el va tractar entre els anys 2002 i 2004

Efe
2 min
Tyler Hamilton ha declarat per videoconferència des de l'ambaixada espanyola a Washington / JUAN CARLOS HIDALGO / EFE

MadridL'exciclista nord-americà Tyler Hamilton ha admès que el doctor Eufemiano Fuentes el va tractar entre el 2002 i el 2004, després que el gerent del llavors equip CSC, el danès Bjarne Riis, els posés en contacte.

Hamilton, que ha declarat com a testimoni en el judici de l'operació Port per videoconferència des de l'ambaixada espanyola a Washington, ha destacat que el més important de la seva relació amb Fuentes com a pacient "eren les transfusions", però ha recalcat que "també podia comprar EPO, testosterona i altres productes de dopatge". "El doctor Fuentes m'oferia aquests productes, en concret EPO, insulina, testosterona, hormona de creixement, etc.", ha precisat.

Hamilton ha explicat com es va produir el primer contacte amb el metge canari. "Parlàvem per telèfon i vam acordar reunir-nos per conèixer-nos. Anava a una cursa des de Girona a València i ens vam reunir a una zona de descans de la carretera el gener del 2002", ha assenyalat. L'objecte de la reunió, ha comentat, "era planificar el futur" i ha concretat que es tractava de fer transfusions i detallar els serveis que li prestaria en el futur.

Hamilton, corredor de l'US Postal (1995-2001), CSC (2002-03), Phonak (2004), Tinkoff (2007) i Rock Racing (2008-09), ha dit que quan va començar el tractament no va signar cap document i que només es va sotmetre a una prova d'hematòcrit. A preguntes de la lletrada de l'Agència Mundial Antidopatge (AMA), ha recordat com es va produir la primera trobada amb finalitats dopants. "La primera trobada va ser a Madrid, en un laboratori del senyor Merino Batres davant d'un hotel. Només hi havia Eufemiano present. El primer cop només em va treure una bossa de sang, però després me'n va treure més", ha dit.

Durant els tres anys que va ser tractat per Eufemiano Fuentes, el corredor i el metge es van veure en total "unes 15 vegades" i en totes "es van fer extraccions o reinfusions". "Em va donar un calendari amb la programació de les curses i un altre per saber quan m'havia de prendre les substàncies que milloraven el rendiment físic, i va ser quan em va donar l'EPO, marcada amb un cercle, que depenent del color indicava la quantitat", ha dir Hamilton, que també ha inclòs entre les substàncies de consum la insulina i l'hormona de creixement.

Hamilton ha afirmat que no prenia gaires hormones de creixement: "No seguia les seves indicacions respecte a aquesta substància, però me'n recordo dels cercles de l'EPO". L'exciclista ha reconegut que mai va tenir problemes físics amb el consum d'alguna de les substàncies recomanades per Eufemiano Fuentes.

"La insulina només la vaig prendre un cop perquè no em va agradar. Suava, les pulsacions eren ràpides, em sentia estrany...", ha detallat. "Després vaig rebre una transfusió al juliol de 2004 que em va anar molt malament, em vaig posar malalt", ha dit.

Segons ha assenyalat en el seu testimoni, les transfusions de sang no només es realitzaven a la clínica de Merino Batres, sinó en altres llocs com "apartaments, pisos i habitacions d'hotel". A aquest últim lloc Eufemiano es presentava amb la bossa de sang guardada "en una nevera portàtil".

stats