CICLISME

Un informe de la Unió Ciclista Internacional revela que el dopatge dels "anys Armstrong" continua

L'estudi conclou que Armstrong va usar la seva influència amb els dirigents de la UCI per tapar casos de dopatge

L'informe encarregat per la Unió Ciclista Internacional (UCI) a una comissió independent, publicat aquest dilluns, revela la connivència durant anys entre els seus dirigents i el nord-americà Lance Armstrong, el que va posar en marxa un sistema de dopatge que encara perdura en l'actualitat. L'estudi, elaborat per tres membres de l'anomenada Comissió Independent per a la Reforma del Ciclisme (CIRC) després de l'escàndol d'Armstrong, conclou que el ciclista texà va usar la seva influència amb els dirigents de la UCI per tapar casos de dopatge.

Al mateix temps, assenyala que el sistema emanat d'aquells anys, encara que amb modificacions, segueix estant en marxa i que el dopatge segueix sent habitual en el pilot. L'informe indica que "molts aspectes han millorat" en la lluita contra el dopatge en el ciclisme, però assenyala que aquest sistema "es manté en el grup encara que de forma menys endèmica que en el passat". "Molts individus, equips i personal dels equips fan el possible per participar en un esport sense dopatge (...) però la cultura del dopatge continua existint en el ciclisme", indica. És, segons la CIRC, un dopatge diferent, que permet un guany de rendiment d'entre el 3% i el 5%, davant el 10% i el 15% dels anys d'Armstrong.

"El dopatge està estès, acceptat per la majoria dels participants", afirma la CIRC, que ha interrogat 174 persones, dirigents d'equips, directors, ciclistes en actiu i retirats, periodistes i patrocinadors, a més dels tres últims presidents de la UCI (Brian Cookson, Pat McQuaid i Hein Verbruggen). Aquest últim apareix com el cervell del sistema posat en marxa des de la seva arribada al capdavant de l'organització el 1991 i que va portar a amagar el mecanisme de dopatge posat en marxa per Armstrong per beneficiar-se de la fama del nord-americà al seu país.

La CIRC, però, no ha pogut establir la relació directa entre les donacions d'Armstrong a la lluita contra el dopatge i les ocultacions d'aquest, de manera que reconeix no tenir "cap prova de corrupció". No obstant això, l'informe revela com en alguns països els corredors pagaven als treballadors de la UCI per no ser controlats, el director de la Unitat Antidopatge de la UCI, Lon Schattenberg, alertava als equips dels nous sistemes de detecció i la UCI acceptava autoritzacions terapèutiques maquillades per a l'ús de dopants.

Els avenços en la lluita contra el dopatge han obligat els "tramposos" a millorar les seves pràctiques, segons l'informe, que assenyala que hi ha obstacles per a millorar la lluita, com la debilitat financera dels equips, que els aconsella no espantar els patrocinadors, els entrenaments en solitari d'alguns ciclistes, que dificulten el seu control, o la persistència d'individus de l'anterior etapa. "És difícil per a l'esport canviar mentre individus que han corregut durant l'era del dopatge segueixin tenint una forta influència", assenyala.

Més continguts de