CICLISME

Vincenzo Nibali conquereix la 99a edició del Giro d'Itàlia

L'italià aconsegueix el segon Giro de la seva carrera, aquest cop acompanyat al podi per Esteban Chaves i Alejandro Valverde

Vincenzo Nibali ha acabat vestint de rosa la 99a edició del Giro d'Itàlia, que ha conclòs a Torí, i inscriu per segona vegada el seu nom a la ronda ciclista italiana, que ha tingut un podi final exclusivament llatí amb el Tauró, el colombià Esteban Chaves i el murcià Alejandro Valverde.

La 21a etapa –i última– ha acabat amb la victòria a l'esprint de l'italià Giacomo Nizzolo en una jornada que només s'ha animat quan l'escamot ha arribat al circuit urbà final, al qual els corredors han donat vuit voltes. Una etapa que el guanyador del Giro ha pogut viure molt relaxat.

A més del podi final amb Nibali, Chaves i Valverde, el quadre d'honor del Giro l'han completat Nizzolo (Trek-Segafredo) com a mallot vermell per punts, Bob Jungels (Etixx-QuickStep) de blanc com a millor jove i l'espanyol Mikel Nieve (Sky ) amb el blau de rei de la muntanya.

Després de viure tot el ventall de sensacions, passant del turment de la crisi a la resurrecció en la penúltima jornada alpina i l'èxtasi del triomf final amb la seva exhibició en solitari de dissabte, Nibali ha succeït l'espanyol Alberto Contador com a guanyador del Giro més obert d els últims anys.

El contracop de Kruijswijk b eneficia el segon Giro de Nibali

L'holandès Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo), que tocava la glòria quan l'antepenúltim dia afrontava com a líder sòlid de la primera etapa alpina, va recórrer el camí invers al de Nibali. Aquest dia es va deixar el rosa a la cuneta quan va patir una caiguda espectacular i es va estavellar contra un mur de neu, passant de l'èxtasi a la crisi i, finalment, l'enfonsament moral i físic, expulsat fins i tot del podi.

Tres anys després de guanyar el seu primer Giro, la deficient condició física del Tauró havia suscitat polèmica a Itàlia. Però l'italià va renéixer als Alps i es va mostrar el més fort en la fase decisiva. La seva perseverança li va donar la victòria final, mentre que Esteban Chaves, que vestia de rosa a la penúltima jornada, no va poder defensar la 'maglia' enfront de l'atac del transalpí i s'ha hagut de conformar amb el segon lloc.

Nibali aconsegueix d'aquesta manera la seva quarta gran. Fins avui havia guanyat un Tour (2014), un Giro (2013) i una Vuelta (2010). Ara repeteix en la carrera rosa.

Bon paper de Valverde

Valverde, debutant a la ronda italiana, va passar per diverses alternatives en les jornades decisives, però no va va perdre mai l'esperança de pujar al podi i el va recuperar en la penúltima etapa, l'última de competició en la pràctica, com és tradicional en les tres grans , en detriment de Kruijswijk.

El Bala entra en un selecte club de ciclistes que han pujat al podi en les tres grans: sis vegades en la Vuelta (amb triomf inclòs el 2009) i el tercer lloc al Tour 2015.

Un últim tram tranquil

En una jornada de tràmit, Esteban Chaves i el seu compatriota Rigoberto Urán han tingut un petit ensurt en veure's involucrats en una caiguda a 29 quilòmetres de la meta, però s'han reintegrat sense problemes al gran grup, a diferència de Jasha Sütterlin, l'alemany de l'equip Movistar, que l'han traslladat a l'hospital en ambulància. Les caigudes, freqüents pel traçat relliscós en l'últim tram de la jornada, no han afectat la general.

La cursa només s'ha animat a 66 quilòmetres de la meta, quan han atacat dos corredors holandesos del Lotto-Jumbo, Jos van Emden i Maarten Tjallingii. A l'esprint final hi han arribat una vintena de corredors, el més fort dels quals ha sigut Nizzolo.