LA VUELTA

La Vuelta 2018 aposta per més muntanyes, cronos i un final explosiu

L'organització presenta el recorregut de la pròxima edició

El recorregut de la Vuelta 2018 presentat aquest dissabte a l'auditori Felip VI d'Estepona (Màlaga) estarà format per molts trams de muntanya i una crono llarga de 32,7 quilòmetres en l'última setmana que serà un dels jutges de la prova al costat del coll de la Gallina, port andorrà que espera la vigília del final a Madrid. Serà l'edició 73 de la prova, fidel al seu estil de buscar nous al·licients amb les pujades. Començarà a Màlaga el 25 d'agost i s'acabarà a Madrid el 16 de setembre. Al menú del traçat s'hi inclouen cinc etapes de muntanya, dues de finals en altura, sis de mitja muntanya, sis de planes, dues contrarellotges –la inicial de vuit quilòmetres i una de llarga de 32,7 en la setzena– i dues jornades de descans.

Les grans novetats són els nous ports d'Alfacar (Granada, quarta etapa), les Praeres (Astúries, catorzena) i el mont Oiz (Biscaia, dissetena), novetats que es barregen amb el tradicional ascens als llacs de Covadonga i el menys habitual de la Covatilla a Salamanca, que aportarà interès la segona setmana. Un recorregut "equilibrat amb ocasions per a tothom que busca l'espectacle de principi a fi", segons ha explicat Javier Guillén, director de la Vuelta, i amb una tercera setmana explosiva que decidirà el podi, amb la crono de Cantàbria i, sobretot, l'últim esglaó amb l'etapa reina el penúltim dia amb final al coll de la Gallina, amb sis ports i la meta a gairebé 1.580 metres d'altitud.

La Vuelta començarà amb un toc cultural, ja que llançarà la crono inicial des del Club del Centre Pompidou de Màlaga. Encara a la província malaguenya, començarà la festa el segon dia amb l'arribada a Caminito del Rey, un cim de segona categoria que va estrenar el 2015 el colombià Esteban Chaves. Després d'una ondulada tercera etapa, la quarta ofereix marxa per als favorits, amb l'ascens a Alfacar, de 12 quilòmetres i rampes que arriben al 20% de desnivell. Primer torcebraç seriós de la Vuelta a Espanya.

Després d'un trànsit de mitja muntanya per terres de Granada i Almeria, els esprintadors tractaran de viure els seus dies de glòria a les metes de San Javier, Pozo Alcón i Almadén. El gran grup passarà entre Múrcia i Andalusia abans d'entrar a Castella-la Manxa. Abans de gaudir de la primera jornada de descans, arribarà el plat fort de la segona setmana, la novena etapa entre Talavera i l'estació hivernal de la Covatilla. El cim se situa a 2.000 metres d'altitud. La Vuelta, a més, torna a Salamanca i descansarà a la capital la ciutat universitària el 3 de setembre.

Després del dia de no competició, el circuit arribarà a Zamora per partir de Monbuey i arribarà a la Ribeira Sacra, a Galícia, amb l'etapa més llarga de l'edició, amb 208 quilòmetres de recorregut i un perfil per intentar aventures. Sense sortir de la comunitat gallega s'ofereix un possible esprint a l'arribada a Estaca de Bares, el punt més septentrional de la península. La Vuelta entrarà en zona calenta amb el tríptic asturlleonès de les etapes 12, 13 i 14, on esperen la Camperona, que torna després de dos anys per oferir un dur ascens que conclou a gairebé 1.600 metres d'altitud. L'endemà, coincidint amb el Dia d'Astúries, 8 de setembre, un plat fort amb l'arribada a l'inèdit Praeres Navia, una novetat que pot sorprendre pel seu ascens explosiu de quatre quilòmetres que inclou rampes del 15%.

La trilogia de muntanya es tancarà amb el mític cim dels llacs de Covadonga. Amb un desnivell de 4.000 metres, l'etapa promet. Després del segon dia de descans, la cursa torna a l'acció amb una altra cita clau, la contrarellotge individual de 32,7 quilòmetres entre Santillana del Mar i Torrelavega, una oportunitat per als especialistes, que podran compensar el temps que hagin pogut perdre a la muntanya.

El ritme ja no s'atura fins a Madrid, ja que en l'etapa 17 hi haurà dia de màxima expectació amb una de les jornades més esperades. La Vuelta entra al País Basc amb un recorregut que començarà a Getxo i s'acabarà al cim del mont Oiz, amb cinc quilòmetres finals per sobre del 10% i superant a vegades el 19%. Després de la tempesta muntanyosa hi haurà opció per als velocistes a l'arribada a Lleida, on els ciclistes hauran de recuperar forces per al desenllaç final de la ronda. La dinovena etapa, entre la capital lleidatana i Andorra, és gairebé tota assequible, però al final espera l'ascens a la Rabassa, on els líders hauran d'estar atents.

La penúltima jornada serà emocionant, de només 105 quilòmetres, entre Andorra i el cim del coll de la Gallina. Sis ports al guió amb doble pas per la Comella i Beixalís abans de la pujada definitiva de set quilòmetres al 8% de mitjana i pujades del 15%. La Gallina s'ha pujat en tres ocasions i aquesta vegada serà el jutge final de l'edició. La seva duresa es resumeix en 4.000 metres de desnivell. Els favorits amb opcions cremaran les naus al port andorrà que desemboca a 1.580 metres d'altitud. L'homenatge al vencedor tindrà lloc en els 112 quilòmetres d'etapa entre Alcorcón i Madrid. Abans, el trasllat des del Principat a la capital.