Ciclisme
Esports 11/03/2011

Presentada la Volta ciclista a Catalunya del centenari

A l'edifici de l'INEFC s'ha presentat l'edició centenària de la Volta, que se celebrarà del 21 al 27 de març després d'uns grans esforços per tirar-la endavant

Albert Rabadan
2 min

BarcelonaLa tornem a tenir aquí. Malgrat les dificultats organitzatives i econòmiques que ha recalcat el president, Rubén Peris, la Volta ciclista a Catalunya tornarà a ser una realitat, i ha estat presentada amb una “enorme il·lusió” l'edició del centenari. Que es mantinguin en el professionalisme, tan sols el Tour de França (1903), la Volta a Bèlgica (1908) i el Giro d'Itàlia (1909) han pogut celebrar aquesta efemèride.

Aquests cent anys han estat valorats per un Peris que s'ha declarat “honorat” per poder presentar-los, com l'evolució al ritme del país d'una prova que sempre ha tingut “la vocació de ser un estandard i un aparador del catalanisme esportiu”. Ha exposat un parlament d'agraïment i de satisfacció per ser “un dels petits grans de sorra” que l'han fet possible.

El recorregut, amb el sector de Pal com a jutge

A diferència de l'any passat, s'inclou una arribada en alt entre els set dies de competició. A més, l'absència de contrarellotge i unes etapes poc propícies a fer diferències, fan una suma que porta a pensar que l'etapa de Vallnord -en la 27a ocasió que s'arriba a Andorra segons l'organització- serà la clau per al desenllaç final de la prova. Tanmateix, la situació força primerenca en el conjunt de les etapes de la jornada reina pot comportar un transcurs posterior amb moltes més alternatives.

Els competidors podrien intentar recuperar el temps perdut a la catalogada com a Cima Peris, aprofitant les trampes que deparen les etapes següents, sovint amb ports lluny de meta, i fins i tot el circuit urbà de Barcelona que tancarà la cursa amb previ pas per Montjuïc, en un recorregut pel litoral de la ciutat comtal catalogat com a “exigència” per Pere Alcober, regidor d'esports.

La remodelació del calendari, un punt a favor

Des de la temporada passada, la ronda de casa ha passat al març. Lluny de les grans cites, abans de les clàssiques i sense coincidir amb la primera “gran volta”, el Giro d'Itàlia, com feia quan es disputava al maig, ara s'assegura la presència d'homes importants que volen començar a acumular competicions de nivell.

Així doncs, un reguitzell de noms encapçalat pel d'Albert Contador, que no sembla voler allunyar-se massa de sòl espanyol abans que la UCI i el TAS s'hagin posicionat sobre el seu cas, el completaven noms com els d'Ivan Basso, Cadel Evans, Denis Mentxov i els catalans que van liderar el podi la temporada passada, Joaquim Rodríguez i Xavier Tondo, i tenint en compte que “alguns equips encara no han presentat la inscripció”.

“Un patir constant”

Rubén Peris també ha volgut agrair especialment “l'inqüestionable suport de la Generalitat, diputacions i múltiples firmes comercials” per a fer front a aquesta difícil situació de crisi que ha portat a “posar en perill iniciatives plenament consolidades”. Malgrat la difícil situació que arrossega la volta, amb grans dificultats any rere any, s'ha mostrat optimista i creu que “es podrà seguir tirant endavant” perquè “tenim el suport de les institucions i de molta gent”.

stats