Operació Port
Esports 04/03/2013

Un pèrit de la defensa afirma que les transfusions de sang no suposen cap risc

Antonio Rico Revuelta ha comparegut com a pèrit a proposta de la defensa del metge Eufemiano Fuentes: "L'hemodonació és una activitat segura dins el camp mèdic", ha assegurat

Efe
3 min
Eufemiano Fuentes i el seu advocat sortint dels Jutjats Penals de Madrid, on continua el judici sobre l'Operació Port

MadridL'exsubdirector del banc de sang de la Creu Roja a Canàries, Antonio Rico Revuelta, que aquest dilluns ha comparegut com a pèrit en el judici de l'operació Port a proposta de la defensa del metge Eufemiano Fuentes, ha sostingut que les transfusions no suposen un risc per a la salut.

"L'hemodonació és una activitat segura dins el camp mèdic", ha afirmat Rico, que ha assenyalat que, segons els informes d'hemovigilància del ministeri de Sanitat, el 2010 hi va haver només quatre morts per problemes derivats de les transfusions de sang.

Segons aquests informes, el nombre de morts va ser igualment baix en els anys anteriors: 5 el 2006, 7 el 2007 i 3 el 2008 i el 2009.

Preguntat pel lletrat de Fuentes, Tomàs Valdivielso, si hi ha algun problema a realitzar extraccions de sang en una habitació d'hotel, el pèrit ha dit que "preferiria" fer-les en un centre mèdic, encara que posteriorment ha admès a preguntes de la fiscal que les autoritats sanitàries no concedirien el permís per fer una transfusió o una reinfusió en aquest tipus d'establiment.

Rico ha dit també que l'extracció de 450 mil·lilitres de sang a una persona sana és una activitat "absolutament segura", i ha afegit que aquesta quantitat representa com a màxim el 7% del volum total de sang en el cos, contradient així el pèrit de l'acusació Yorck Olaf Schumacher, que va parlar del 20%.

De fet, el pèrit de la defensa ha assegurat que "moltes persones" tenen sang congelada per si la necessiten en el futur, i ha afegit que les extraccions "estimulen tot el sistema productor de sang i la medul·la òssia".

Una persona a qui s'extragués sang regularment, ha indicat, "està en millor disposició que el seu cos respongui" davant una situació, com un fort traumatisme, que suposi una gran pèrdua de sang.

Durant l'interrogatori de la fiscal, però, Rico ha reconegut que el nombre d'extraccions indicades per a una persona sana no ha de superar les quatre en el cas dels homes i les tres en el de les dones. En el cas d'un esportista, només es justificarien per guardar per si en el futur pateix una patologia per a la qual necessiti sang.

Sobre el nivell d'hematòcrit o viscositat de la sang, ha assegurat que el nivell de normalitat en un home està entre el 42 i el 52% −les autoritats esportives prohibeixen competir si arriba o supera el 50− i ha dit que és millor tenir-lo en 48 que en 35, i que el risc, per exemple, de trombosi, no comença a aparèixer fins que el percentatge no està al voltant del 60 o 65%.

Després de recomanar les transfusions autòlogues o autotransfusions sobre les homòlogues −"No apareixerien problemes de compatibilitat", ha dit−, Rico ha assegurat que la sang congelada pot aguantar fins a 30 anys i que l'important és mantenir la cadena de fred durant els trasllats.

En aquest sentit, ha considerat idoni utilitzar motxilles tèrmiques si els trajectes són curts i, quan l'advocat de Fuentes li ha preguntat si es poden utilitzar pots de refresc freds per mantenir la temperatura de la sang, ha contestat: "Home, estèticament queda una mica lleig, però no suposa cap risc".

"Es pot conservar en una nevera de casa?", li ha preguntat la fiscal, a la qual cosa d'expert ha respost: "La nevera no és especial, el que puc tenir en un centre de transfusió són alguns mecanismes per garantir que la temperatura és constant, però des d'un punt de vista físic, és el mateix: un bagul hermètic".

Preguntat per les neveres per guardar i conservar les bosses de sang, el pèrit ha dit que "són totes iguals i que compleixen la mateixa funció", encara que ha precisat que són necessaris mecanismes per mantenir la temperatura i avisadors per al cas d'interrupció d'energia.

A més, ha afegit, "és necessari comptar amb una persona preparada en la matèria i que controli el perfecte funcionament de la nevera".

També ha assenyalat que un dels mètodes emprats per escalfar la sang quan serà reinfosa és el bany maria, i que es reintrodueix al cos a una temperatura d'entre 28 i 30 graus, "depèn de la pressa que tinguem". "El receptor pot tenir una sensació de fred, però no té cap tipus de repercussió en la seva salut", ha dit.

stats