EHF CUP
Esports 30/11/2014

El Granollers entra a Europa per la porta gran

El conjunt vallesà supera l'Sporting (25-23), remunta l'eliminatòria i es classifica per a la fase de grups de l'EHF Cup

Gonzalo Romero
4 min
El Granollers celebra una victòria / XAVIER SOLANAS

BarcelonaGranollers és handbol. Així ho ha demostrat aquesta tarda el Fraikin i els més de 2.000 espectadors que han omplert el Palau Olímpic. Tots ells han volgut que l'aventura europea del segon classificat de la Lliga Asobal no hagi fet més que començar. En un discret partit dels vallesans en aquesta temporada, el conjunt dirigit per Carlos Viver ha superat l'Sporting de Lisboa per 25-23 amb un gol en l'últim segon i ha remuntat la tercera fase de l'EHF Cup, desnivellada a favor dels visitants després del 27-25 del partit d'anada. Victòria, remuntada agònica i classificats per a la fase de grups de la segona competició europea per primera vegada en la seva història.

La històrica fita que ha aconseguit el conjunt català no ha sigut gens fàcil. El 5-1 de l'Sporting ha ofegat els vallesans, que no han sabut trobar solucions davant el sistema defensiu portuguès. Els segons defensius, molt forts i gens enfonsats, han neutralitzat els un contra un de Ferran Solé, Álvaro Ruíz i Juan del Arco, que han pensat (erròniament) que aconseguirien la victòria amb jugades individuals. La precipitació ha sigut un llast que els locals, nerviosos i molt precipitats, han arrossegat durant gran part del partit. La responsabilitat de situar l'equip català en la fase de grups de l'EHF Cup ha semblat que era massa pesada per a uns jugadors no acostumats a disputar partits europeus.

De fet, el Granollers no ha sigut capaç d'anotar fins al minut 7, després d'una bona combinació col·lectiva que ha acabat amb un gol de Grundsten en la línia dels 6 metres. Els visitants han sabut llegir a la perfecció el partit i amb un parcial inicial d'1-4 han fet emmudir el Palau Olímpic. Tan sols Pejanovic ha semblat estar a l'altura de la cita. El veterà porter ha tornat a abaixar la persiana, i ha signat més d'un 50% d'efectivitat en aturades durant la primera part.

Desperta el Fraikin

Tot i aconseguir situacions clares de llançament, els portuguesos s'han encallat i el seu joc ofensiu s'ha desesperat. Només jugades aïllades de Pedro Solha i Pedro Portela, els dos extrems, han permès a l'Sporting sumar algun gol. Els dubtes visitants i la brillant actuació del seu porter ha fet despertar el conjunt de Viver.

Deu minuts després de veure per primera vegada porteria, el Fraikin ha empatat el partit. Els catalans han anat de menys a més a mesura que s'han tret de sobre els nervis. El joc combinatiu ha començat a rutllar, i els llançaments a porteria, forçats i desencertats en els primers minuts, han començat a entrar. Frederico Santos, amb un temps mort, ha intentat trencar la dinàmica del partit. Un moviment tàctic estèril, ja que l'eliminatòria s'ha tenyit de blanc-i-blau. Amb la parella brasilera Valadao-Toledo a pista, l'equip català ha premut l'accelerador i ha trencat el partit amb un parcial 5-1 (12-9 al descans).

L'actuació de l'esquerrà ha sigut clau. El jove lateral ha agafat el rol golejador de Ferran Solé, sense encert i totalment neutralitzat pels defensors rivals aquest diumenge durant el primer temps. Amb la lesió que el va mantenir gairebé dos mesos allunyat de les pistes totalment oblidada, l'internacional amb el Brasil està cridat a ser un dels líders del vestuari granollerí. Contra l'Sporting, de fet, ha sigut un dels millors del conjunt de Viver.

Massa risc, massa dubtes

Tot i anar manant en el marcador, els locals han caminat sobre la línia que separava la remuntada de l'eliminació durant massa minuts. Quan semblava que la victòria era una realitat, els catalans es relaxaven durant uns minuts i perdien un parell de gols d'avantatge. En el minut 40, els portuguesos han aprofitat una d'aquestes migdiades granollerines per situar el 15-13 en el marcador i empatar la tercera fase de l'EHF Cup.

La defensa vallesana ha estat massa tova, i ha permès que els portuguesos poguessin llançar en penetració des de la línia dels 6 metres a cada moment. La baixa de l'especialista en aquesta faceta del joc Marc García, que ha hagut de mirar el partit des de la zona reservada per a la premsa, ha tornat a condicionar el seu rendiment. Immersos en aquest mar d'impotència i d'incertesa, el Granollers ha vist com l'Sporting ha empatat el partit en el minut 47.

Lluny de reaccionar, jugar la pilota amb criteri i lluitar pel valuós bitllet continental, el Fraikin s'ha fet petit a la seva pròpia pista. Les pulsacions han començat a augmentar, i els jugadors han començat a embogir. Els primeres línies han fet la guerra pel seu compte, i han xocat contra els visitants, molt sòlids i concentrats. L'equip de Frederico Santos ha pres les decisions correctes en el moment correcte.

El miracle Solé

Una exclusió a cinc minuts per al final i amb 21-21 ha tornat l'emoció a l'eliminatòria. Amb més caràcter que tàctica, els locals han recuperat la fe i han obrat el miracle. La superioritat numèrica i l'empenta de l'afició vallesana ha permès als jugadors de Carlos Viver tenir pilota amb 24-23 en el marcador. Ferran Solé, després d'una bona combinació conjunta, ha anotat i ha classificat el Granollers (25-23).