HANDBOL
Esports 08/01/2020

La Meca de l'handbol i el bitllet per a Tòquio 2020

Arrenca l'Europeu de seleccions amb el títol i la classificació directa per als Jocs Olímpics en joc

Gonzalo Romero
2 min
Raúl Entrerriós i Gonzalo Pérez de Vargas amb la selecció espanyola

BarcelonaL'Europeu de seleccions és la màxima expressió de la Meca de l'handbol. "És segurament el torneig més difícil que un esportista pot jugar", assegura Gonzalo Pérez de Vargas. El porter del Barça no s'equivoca. La condició continental filtra la participació de combinats de segona fila que tenen plaça assegurada en les finestres del Mundial, el producte estrella de futbol o bàsquet. Hi ha menys equips i més nivell per fer rutinari el paquet de focs d'artifici del tram final de la Lliga de Campions, l'altra pota que sosté el relat mediàtic de l'handbol. La competició en pista del 2020 arrenca aquest dijous amb una nova edició de l'Europeu, amb la participació d'onze blaugranes i que es disputarà fins al 26 de gener en format multiseu, entre Suècia, Àustria i Noruega.

Que el títol asseguri plaça als Jocs Olímpics de Tòquio del 2020 explota l'ambient d'histèria generalitzada. Les planificacions esportives seran encara més claus. Cal estudiar cada moviment, des de l'experiència dels staffs tècnics, la capacitat per anticipar-se a les circumstàncies amb les sessions nocturnes de scouting i la professionalitat dels jugadors, que sempre tindran l'última paraula. Espanya, vulgui o no, necessita tornar a uns Jocs, per imposició esportiva. L'absència a Rio 2016 va ser una relliscada notable. L'Europeu és la primera bala.

Estrenen condició de vigents campions després d'aixecar el seu primer Europeu el 2018. Necessiten sentir-se favorits i guanyar, vital per confirmar que la tendència del projecte és positiva abans d'afrontar un canvi generacional profund. La retirada de Raúl Entrerríos al final de temporada dibuixarà una nova fase del combinat estatal. No ha de ser necessàriament negativa, però no s'intueix fàcil. L'asturià encapçala un grup de veterans (Viran Morros, Joan Cañellas, Dani Sarmiento, Gedeón Guardiola i Julen Aguinagalde) que són més present que futur.

Un torneig obert

Espanya competirà. No té lesions de gravetat, es coneix el sistema de joc i té alternatives. Ribera fa temps que introdueix rotacions (han quedat fora de la convocatòria Víctor Tomás, Valero Rivera i Eduardo Gurbindo) i treballa perquè hi hagi variants tàctiques, amb diferents defenses i jugadors recol·locats per evitar canvis de banda i banda de la pista. "Les sensacions són bones. Crec que l'equip està bé, que en té ganes. No tenim lesionats, tothom està força en forma i crec que si aconseguim jugar bé en defensa per ajudar la porteria, podem aconseguir grans coses. Haurem d'anar partit a partit", comenta Viran Morros.

Ser un bloc sembla el millor argument per temptejar la nova França, encara liderada per Nikola Karabatic, la Noruega de la tècnica nòrdica i Sagosen o Dinamarca. La campiona del món, amb Lasse Andersson al lateral, va marcar territori superant dies enrere les experts a la Golden League (31-30). El seu asterisc són les baixes mig confirmades de Lasse Svan, Landin i Rasmus Lauge Schmidt. S'espera que puguin disputar minuts però posen clarament en dubte el potencial del seu fons d'armari. L'Europeu també haurà de comptar amb la Islàndia d'Aron Pálmarsson, Luka Cindric com a protagonista absolut de Croàcia i Alemanya, menys gran després de quedar-se sense laterals drets pels problemes físics de Fabian Wiede, Steffen Weinhold i Franz Semper.

stats