El Veszprém s'inventa el 'factor Nenadic' per arribar a la final (33-30)

El serbi, suplent i irregular, anota 12 gols per superar el Kielce a Colònia

Gonzalo Romero
Petar Nenadic decideix la primera semifinal de la 'final four' de Colònia

Enviat especial a ColòniaColònia té un component de guió escrit sobre la marxa que posa en valor el seu format. El Veszprém ha superat aquesta tarda el Kielce (33-30) en la primera semifinal de la Lliga de Campions d'handbol. Partint o no com a favorit, el com, la forma, ha fet que les travesses inicials fossin paper mullat. Ha sigut una victòria en un joc de pissarres que s'ha decidit per tots els factors secundaris. Talant Dujshebaev i David Davis han assegurat la part que podien controlar, amb estratègia i lectura de partit. L'handbol ha estat un punt per davant.

Els dos entrenadors han ensenyat les seves cartes amb el xiulet inicial. Si el vallesà ha buscat ser molt vertical, amb Máté Lékai com a director d'operacions, els polonesos han plantejat un 5:1 defensiu poc habitual en aquests escenaris de categories sèniors. Ha volgut obstaculitzar la circulació de pilota de la primera línia, ofegant els xuts llunyans, a banda i banda. El joc del Veszprém comença amb el desequilibri del central, però viu dels gols dels laterals.

Lékai ha sigut més intel·ligent que Blaz Janc, el defensor avançat, i ha sabut trobar situacions fàcils de llançament després dels dos contra dos amb el pivot. Gols que no es poden cedir, amb dos bots i un bloqueig que els atacants han de saber solucionar sense faltes. Dues aturades d'Arpad Sterbik han fet que el resultat es trenqués al minut 3. 4-0 i Talant Dujse amb els braços plegats. L'exjugador espanyol no ha caigut en la urgència de demanar temps mort. Ha esperat, com cal fer en tornejos de cap de setmana, per no generar dubtes en els set jugadors que són a la pista.

Se l'ha jugat, perquè si s'hagués mantingut la inèrcia la semifinal podria haver-se allunyat de manera definitiva massa d'hora. Ha preferit donar indicacions i ajustar peces. El Kielce ha sabut canviar de cara amb el pas dels minuts. El Veszprém ha començat a cometre errades, però ha tingut Sterbik. L'ex del Barça és un dels pocs porters del món capaços de guanyar un partit ells sols. Ha salvat els mobles amb una exhibició de 20 minuts (8-7). No ha pogut jugar més per culpa d'un xoc fortuït amb Marko Mamic que l'ha enviat al vestidor, sense poder posar el peu dret a terra.

El millor guió, el millor jugador

Part de la banqueta hongaresa s'ha posat les mans al cap. Roland Mikler és molt bo, però no es l'Arpad. El Kielce ha aprofitat el canvi a la porteria i el mal rendiment de la segona unitat rival per prémer l'accelerador i empatar el partit al descans. Si haguessin pogut traçar un guió de partit, no hauria sigut tan bo: László Nagy s'ha ressentit d'unes molèsties a l'espatlla i Blaz Blagotinsek, el millor defensa d'aquesta temporada –la votació dels fans és qüestionable–, ha vist la targeta vermella per un cop a la cara a un primera línia.

El tauler s'ha organitzat perquè el Kielce jugués la final de la Lliga de Campions. I, llavors, ha aparegut Nenadic. Un factor que no s'esperava pràcticament ningú. El serbi és un jugador tan talentós com irregular. Funciona per estímuls poc o gens racionals. La seva és la típica trajectòria de central que apuntava a megaestrella i que, per motius que ningú pot entendre, no ha volgut ser-ho. Sobre el Lanxess Arena ha volat. Ell sol ha trencat el partit des del lateral esquerre. Ilic, Borut Mackovsek i Kentin Mahé a la banqueta, aquest dissabte 'waterboys' del seu company.

Nenadic ha fet un dels recitals de les 'finals four'. Ha fet gols de camp a camp, ha recuperat pilotes, ha transformat els penals calents i en atac posicional ha sigut el millor argument de l'equip. El conjunt de Talant ha seguit treballant. Cindric i Alex Dujshebaev no han renunciat a la victòria fins quan faltaven dos minuts per al final. Els 12 gols de Nenadic en 14 llançaments (86% d'efectivitat) han acabat amb els dubtes. Ha sigut la seva millor versió a l'elit més exclusiva de l'handbol europeu. Ha sigut el seu partit. El Veszprém ha arribat de la seva mà a la final de diumenge. El Barça Lassa o el Vardar seran el seu rival pel títol continental.