HANDBOL

El camí 2.0 per recuperar el millor handbol

Madrid organitza des d'aquest divendres la fase final de Copa més mediàtica dels últims anys

L'handbol estatal viu el seu últim capítol de la temporada amb la fase final de la Copa del Rei. Barça Lassa, Guadalajara, Ademar de Lleó, Anaitasuna, Fraikin Granollers, Puente Genil, La Rioja i Valladolid intentaran aixecar el títol sobre la pista del Madrid Arena, amb capacitat per a 12.000 persones. Madrid torna a organitzar el millor handbol estatal després de la desaparició –la segona– de l'Atlètic de Madrid el 2013. "Esperem que Madrid respongui", deia ahir el president de l'Asobal, Adolfo Aragonés, verbalitzant el risc d'aquesta aposta.

L'organització del torneig ha respost als dubtes amb una posada en escena i una promoció que recorda la dels grans escenaris de l'última dècada. "En temps rècord", matisa a l'ARA el president de la Federació Madrilenya (FMBM) i jugador del Guadalajara, José Javier Hombrados. "Han sigut pràcticament tres mesos de feina per deixar-ho tot enllestit, des de la pista fins als 'timings' dels equips. S'havien de fer moltes coses en molt poc temps. Ha sigut un esforç extra, perquè estem parlant d'una pista amb unes dimensions que no són habituals en l'handbol. El nostre és un esport petit, com les seves estructures, però havíem de fer una cosa que marqués la diferència".

"Havíem de fer alguna cosa que marquès la diferència. Hem volgut passar la pilota a persones de molta influència. Es tracta de donar a conèixer un esport, no un negoci"

J.J. Hombrados Jugador del Guadalajara i President de la FMBM

El porter i el seu equip, al costat de la comunicació d'Asobal, van dissenyar una campanya senzilla i efectiva, cuinada estratègicament i de la mà de les xarxes socials. "Vam pensar a basar-nos en persones de molta influència de diferents sectors, més enllà de l'handbol, que ens podia ajudar a donar a conèixer l'esport. Que puguin descobrir-lo i viure l'experiència. Hi ha hagut aparicions en alguns mitjans molt específics, hem emès missatges i ho hem vinculat a persones amb molt de pes a les xarxes socials. Gent fresca, jove, que no estigui vinculada al món de l'esport", explica.

Interacció i 'influencers' sense vocació de ser-ho: periodistes esportius amb presència a televisió, jugadors internacionals o esportistes d'elit, entre d'altres. Ells rebien un 'pack' amb una samarreta, una rèplica de la pilota oficial i la informació de la Copa. A canvi, la interacció habitual –i valuosa– i un vídeo personalitzat per fomentar la participació. La cirereta la va posar Hombrados al programa del canal #0 de Movistar Plus 'La Resistencia', de David Broncano.

Més de 300.000 persones (només entre 'share' i reproduccions a YouTube) van veure el campió del món i l'humorista parlant 20 minuts del joc, de les posicions més boges dins el parquet o de com fer un llançament de rosca. "La cobertura ha sigut enorme, i el 'feedback', molt positiu. Quan mous les coses i generes il·lusió, el retorn és bo. Tots els col·laboradors de la campanya s'han mostrat molt predisposats. Han donat moltes facilitats perquè poguéssim ser efectius a cost zero. La gent ha entès que amb petites accions s'ajuda a la promoció de tot un esport. No parlem d'un negoci. La Copa del Rei és un esdeveniment que ha d'aconseguir que a Madrid es torni a parlar d'handbol", assenyala Hombrados.

Menys Barça, més emoció

El desgast físic del format a vuit bandes i les irregularitats del Barça Lassa també ajuden a la competició. El president de la Federació Madrilenya admet que és una bona notícia que el conjunt de Xavi Pascual no sigui tan favorit. "Indiferentment dels interessos, si hi ha igualtat, hi ha més emoció. A la Lliga Asobal no es pot complir perquè tenim un equip com el Barça Lassa. No és culpa seva. És culpa de la resta d'equips per no tenir plantilles que puguin estar a l'altura. La Copa del Rei fa que tot sigui més terrenal. Espero que es mantinguin els dubtes esportius fins al final. Si ha de guanyar el Barça, que guanyi, però sense una claredat absoluta", diu. Els blaugranes debutaran avui contra el Valladolid. Si el Fraikin Granollers també supera el Puente Genil hi hauria derbi català a semifinals.

Més continguts de