HANDBOL
Esports 02/12/2019

Les claus de la victòria a l'Stade Pierre del PSG (32-35)

El Barça guanya a la pista francesa i s'acosta a la classificació directa per als quarts de la Champions

Gonzalo Romero
Timothey N'Guessan durant el partit entre el PSG i el Barça d'handbol

BarcelonaEl Barça d'handbol va fer diumenge un pas pràcticament definitiu per assegurar-se la primera posició de la Lliga de Campions amb la victòria contra el París Saint-Germain (32-35). Cop d'autoritat a l'Stade Pierre de Coubertin, que no veia una derrota del seu equip des del novembre del 2014. Hi ha tres situacions del joc que justifiquen –especialment– el resultat.

1. Set minuts de fonaments

El conjunt de Xavi Pascual guanya perquè frega l'excel·lència competitiva durant els últims set minuts, en camp propi a la porteria de Vincent Gérard. El resultat era 32-32 després d'intercanvis constants de dinàmiques i de parcials. Els locals apostaven per atac 6 contra 6 (van competir durant gran part del segon temps amb superioritat de 7 contra 6 retirant al porter) i una defensa 5:1 amb Kounkoud d'home més avançat.

El Barça va ofegar els parisencs. Va tenir èxit en les sis defenses posicionals que va fer, amb una aturada de Gonzalo Pérez de Vargas, recuperant dues pilotes, forçant una amenaça de joc passiu i fent un contraatac d'Aitor Ariño. En atac va gestionar bé les accions, però va fallar dos xuts clars de sis metres (Dika Mem i Víctor Tomàs). Cindric i Pálmarsson van fer que la dada en situacions ofensives posicionals fos de 2 de 4. Números d'altíssim nivell després del desgast de 53 minuts de partit.

2. El factor de la porteria

La victòria a l'Stade Pierre té un valor afegit. El Barça guanya sense signar els seus números habituals. Va signar un 65 d'efectivitat de cara a porteria i la mateixa estadística en situacions ofensives (55% durant la primera meitat). No va estar encertat en els llançaments. L'actuació de l'exculer Rodrigo Corrales (35% d'efectivitat i 13 intervencions) i el campió de la Champions amb el Montpeller Vincent Gérard (29% i 2 penals aturats en la segona meitat) va posar contra les cordes el pla de partit de Xavi Pascual.

Va haver d'aplicar-se per afinar el punt de mira i recuperar pilotes. Tot va ser al marge dels porters. Gonzalo Pérez de Vargas va signar un 15% d'encert amb 5 aturades en els 33 llançaments que va rebre. L'aportació de Kevin Möller va ser testimonial. El danès va sortir a la pista a l'equador del primer temps sense encert. No va tocar cap de les 6 pilotes que van acabar en gol. Que el Barça guanyés a domicili al PSG en la pitjor tarda de la seva porteria és lapidari. Avís per a navegants.

Una acció d'Aron Pálmarsson contra el París Saint-Germain

3. Guanyar sense pilota

L'encert i la pressa de decisions no sempre són vasos comunicants. Els barcelonins no van estar inspirats en el xut, però sí que van gestionar bé l'atac posicional. Va trobar solucions per trencar la solidesa del 6:0 i del 5:1 rival. Les millors accions van ser sense pilota. L'equip té jugadors per poder anticipar-se als moviments del rival i generar superioritat pràcticament abans de rebre.

El quart gol d'Aron Pálmarsson va radiografiar aquest recurs. L'islandès, el millor del partit (6 dianes en 9 xuts, sense penals), va emparellar-se amb Viran Morros, que va sortir a pressionar a 9-10 metres per tancar la línia de passada de N'Guessan, que estava al centre. Pálmarsson no va renunciar a la continuïtat i va desmarcar-se per davant de Morros sense pilota. Va rebre, salt i gol. Una classe de fonaments.