Publicitat
Publicitat

Seleccions Catalanes

El CSD retreu a la Generalitat que faci servir esportistes com "pasquins" del 9N

El president del Consell Superior d'Esports, Miguel Cardenal, ho ha dit en referència a la Copa del Tricentenari d'hoquei sobre patins

El president del Consell Superior d'Esports, Miguel Cardenal, ha retret a la Generalitat que utilitzi a esportistes catalans com "pasquins" per reivindicar la consulta del 9 de novembre, en referència a la Copa del Tricentenari d'hoquei sobre patins, que se celebrarà el proper cap de setmana.

Cardenal ha enviat una carta a la Generalitat, a la qual ha tingut accés l'agència de notícies Efe, en què critica que la selecció catalana participi en aquest torneig amb una samarreta que porta el lema "Catalans want to vote" (els catalans volen votar), que fa al·lusió a la consulta sobiranista.

"Sense entrar a qüestionar quina consideració han de merèixer els ciutadans que no volen el referèndum a què fa referència aquest lema (no són catalans?), Des del punt de vista dels esportistes, res transgredeix més l'esperit genuïnament esportiu que tractar-los com uns pasquins i degradant la seva noble activitat esportiva a instrument de difusió al servei d'una causa partidista", subratlla Cardenal a la carta, datada el 9 de juny i dirigida a la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega.

L'origen de la polèmica és la Copa del Tricentenari d'hoquei, que se celebrarà els dies 5 i 6 de juliol a Sant Sadurní d'Anoia, amb la participació del Noia Freixenet i les seleccions masculines de Catalunya, França i Suïssa. El torneig, que pretén rememorar els tres-cents anys dels fets de 1714, està organitzat pel Club Esportiu Noia, la Federació Catalana de Patinatge i la Secretaria General de l'Esport de la Generalitat.

El president del Consell Superior d'Esports adverteix en la missiva que el torneig és "il·legal", i convida la Generalitat a allunyar-se de qui consideren l'esport com "una eina susceptible d'instrumentalització política". Fonts del CSD van explicar que aquest torneig es considera il·legal perquè no compleix els requisits exigits per a l'organització d'un esdeveniment internacional en territori espanyol.

Amb aquesta carta, que ha avançat Rac1, Cardenal respon a una altra missiva que havia enviat Ortega al Govern, en la qual li informava d'una resolució del Parlament català que rebutjava la prohibició de estelades (banderes independentistes) en estadis esportius.

En aquest sentit, Cardenal recorda que la "Carta Olímpica estableix una prohibició expressa i genèrica d'aquest tipus de símbols amb reivindicacions polítiques", filosofia que, explica, també comparteix la UEFA, "que ha sancionat el club de futbol el públic brandava algunes banderes amb el missatge 'Catalunya no és Espanya' ".

"Entre les pitjors formes d'atac a la pròpia essència del fenomen esportiu que existeixen es troba el seu instrumentació política", afegeix Cardenal, que convida el Govern i el Parlament català a permetre que Catalunya "continuï sent el referent esportiu en el qual amb justícia es convertir a partir dels Jocs de Barcelona'92 ".

Així mateix, el president del CSD assenyala que "la seguretat dels espectacles de masses obliga a restringir llibertats individuals en nom de la seguretat" i remarca que els cossos i forces de seguretat de l'Estat no han actuat "en un àmbit diferent del de la protecció de la vida i la integritat física de les persones, com els correspon ".

Històries de superació esportiva

Més continguts de

Històries de superació esportiva
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT