Waterpolo
Esports 21/04/2018

L’espina dels penals segueix clavada

Al CN Sabadell Astralpool se li escapa la final de l’Euroleague al desempat (12-13)

N.a. / M.m.

BarcelonaEls penals van impedir que el CN Sabadell Astralpool es pogués proclamar campió de l’Euroleague femenina de waterpolo. Les vallesanes van caure derrotades per 12-13 davant del Kinef Kírixi, després d’empatar a 8 en el temps reglamentari. Les jugadores russes, que van anar al davant en el marcador gairebé tot el partit, repeteixen el títol que ja van aconseguir la temporada passada, també com a amfitriones de la final four.

El penal decisiu el va fer la russa Ekaterina Prokofyeva, mentre que qui va fallar per a les catalanes va ser Judith Forca. Després de fer el més difícil, novament el desempat va deixar l’equip català amb la mel als llavis. Fins ahir les noies del CN Sabadell havien disputat cinc finals i n’havien guanyat quatre, el 2011, 2013, 2014 i 2016. Ahir van sumar la segona derrota.

Va ser un d’aquells partits en què les vallesanes van haver de lluitar contra tots els elements possibles. El partit no va tenir res a veure amb el de les semifinals contra l’UVSE de Budapest, en què van golejar per 17-8. Les amfitriones i vigents campiones van plantar cara. El Sabadell va anar a remolc del marcador gairebé sempre, i es va encallar en un segon quart en què la porteria rival semblava de la mida d’un forat de golf. Tampoc hi van ajudar els àrbitres, que van escombrar cap a casa en les jugades dividides.

David Palma, el tècnic del CN Sabadell, ja havia advertit que l’arbitratge podia influir en el resultat i, amb el partit acabat i mentre les nedadores del Kinef Kírixi celebraven el triomf, ho va voler recordar. El tècnic, que s’estrenava en una final de l’Euroleague després de rellevar Nani Guiu, es queixava sobretot de les traves que van tenir al tercer quart, quan l’equip rus començava a notar el desgast físic i aturava el joc català amb faltes que no sempre s’acabaven xiulant.

Però no tot va ser culpa dels àrbitres. El gran problema es va produir al primer quart, en alguns desajustos defensius, i en un segon quart en què no van saber atacar bé. L’equip rus, que comptava amb l’avantatge de ser l’amfitrió de la final i l’experiència del títol que havia aixecat la temporada passada, va intentar esprémer el factor psicològic i forçar els errors de les vallesanes, que no van reaccionar fins després del descans, al qual es va arribar amb 5-3 per al Kírixi.

Les russes sabien perfectament què havien de fer, tant amb el marcador a favor com en contra: atacs llargs i ben ordenats. L’estratègia només va fallar en un parell d’accions de l’últim quart, precisament en el moment en què el CN Sabadell tenia l’avantatge. Això sí, amb només un gol de marge, que les amfitriones van poder contrarestar. Al final, els penals dictarien sentència.

L’any passat, també a la ciutat russa, el CN Sabadell va caure a les semifinals contra l’Olympiacos als penals. Aquesta vegada, i pel que pogués passar, l’equip havia practicat els llançaments els dos últims mesos: al final de cada entrenament totes havien de fer alguns tirs. Però a l’hora de la veritat les coses no sempre van com als entrenaments. Per al Sabadell, van encertar Neushul, Bea Ortiz i Anni Espar, mentre que Judith Forca fallava el tercer. En canvi, la portera Laura Ester, la millor jugadora del 2017 i que ja havia aturat un penal durant el partit, no va poder desviar cap llançament en el moment decisiu.

“Tornarem més fortes”

Malgrat la derrota, les jugadores del CN Sabadell van voler enviar un missatge d’optimisme. “Se’ns ha escapat una final, però la gent no sap que tornarem més fortes”, deia la portera, Laura Esther. “Estem emprenyades per haver perdut però molt orgulloses de la feina feta. Hem lluitat fins a l’últim minut. Hi tornarem!”, sentenciava una de les veteranes, Mati Ortiz.