Mundial de Snowboard 2011
Esports 14/01/2011

Una rampa de 31 metres i 200 tones de neu convertirà el Palau Sant Jordi en una estació

La cerimònia inaugural i la disputa del Big Air obriran demà els Mundials de Snowboard La Molina 2011 a Barcelona

Redacció
3 min
Rampa de 31 metres al Palau Sant Jordi.

BarcelonaLa cerimònia inaugural i la disputa del Big Air obriran demà els Mundials de Snowboard La Molina 2011 a Barcelona. De la mateixa manera que es tracta de la primera ocasió en què uns Campionats del Món FIS se celebren als Pirineus, el del dia 15 serà l'esdeveniment esportiu d'hivern més gran celebrat mai a Barcelona. Perquè per unes hores es convertirà en una estació pirinenca: al Palau Sant Jordi s'aixecarà una rampa de 31 metres d'alt i es fabricaran 200 tones de neu.



Poques vegades un Mundial d’Snowboard s'ha celebrat en dues localitzacions tan diferents com una estació d'esquí i una ciutat. Serà un dels atractius d'aquesta novena edició mundialista que comparteixen la Molina (Girona) i Barcelona. Aquest dissabte, dia 15 de gener de 2011, la ciutat que va ser olímpica d'estiu el 1992 i que vol ser-ho d'hivern el 2022 (amb la candidatura Barcelona-Pirineus) marcarà l'obertura de l'esdeveniment amb una espectacular cerimònia inaugural i la disputa de la primera competició del programa: el Big Air (BA).


No és la primera vegada que es disputa un Big Air a Montjuïc. De fet, a pocs metres del Sant Jordi, a l'Estadi Olímpic, es va celebrar el novembre de 2009 una prova de la Copa del Món de Snowboard FIS que va ser un autèntic èxit. També per a aquella ocasió es va haver d'aixecar una gegantina rampa i omplir-la de neu. Si en aquella ocasió es van necessitar 280 tones de neu, aquesta vegada no en caldran tantes, ja que el Sant Jordi és més petit que l'Estadi. Es calcula que seran unes 200 les tones necessàries perquè els especialistes puguin "volar" i aterrar amb seguretat a la zona de recepció.



Tot el procés finalitzarà avui, perquè els gairebé seixanta participants del Big Air puguin entrenar mesurant el salt i la zona de recepció. 


Les obres de construcció de la rampa van començar el passat dia 5 i conclouran la matinada del 14, just perquè els esportistes comencin a entrenar-hi. El dissabte es farà la competició i l’endemà ja començaran les tasques de desmuntatge, que es prolongaran durant set jornades. Les dimensions de la rampa són enormes. Per muntar aquesta estructura espectacular de 31 metres d'alçada, 20 d'ample, 92 metres de llarg (zona de recepció inclosa) i inclinació de 45 graus, es necessiten 25 muntadors treballant durant sis dies, a més de molts camions per transportar 200 tones de material, de les quals 40 serveixen per a l'estabilització del trampolí. No en va, a més d'aquestes 200 tones de material caldrà afegir-ne unes 200 més de neu produïda. En total, doncs, 400.



Si la rampa la construeix la filial espanyola de l'empresa alemanya Nüssli, proveïdor número u a nivell mundial d'estructures efímeres per a esdeveniments esportius, de la fabricació de la neu se n'encarrega Polar Technologies Europe BV, que des de 1996 té una fórmula única per fer neu i que s'ha convertit en un dels proveïdors líders a Europa, tant en esdeveniments a l'aire lliure com en interiors, que és el cas del Palau Sant Jordi.



Amb els seus equips portàtils dissenyats especialment, capaços de produir 50 metres cúbics de neu per hora, Polar ha fabricat neu durant tot l'any i arreu del món, fins i tot en paratges tropicals. Associada amb Abello Linde, junts han desenvolupat PolarSnow, una tecnologia avantguardista per a la fabricació de neu, idèntica a la natural, però feta amb l'ajuda de nitrogen líquid. Pot ser produïda en grans quantitats i en diferents graus de qualitat, des de neu en pols, ideal per a l'esquí o l’snowboard, com és el cas d'aquest Big Air barceloní, fins a gel viscós per fer proves amb pneumàtics.

stats