Rugbi
Esports 07/10/2012

Els 'All Blacks' derroten Sud-àfrica (16-32) i completen un Grand Slam històric

Nova Zelanda derrota els 'springboks' molt combativa i completa el seu cinquè Grand Slam. En l'altre partit de la jornada, Austràlia ha salvat el seu honor contra els 'pumas' argentins

Ferran Vital
2 min
El neozelandès Conrad Smith fa un assaig entre els sud-africans Kirchner i Alberts / STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

BarcelonaEls 'All Blacks' han tancat el seu any triomfal amb una victòria al Soccer Stadium de Johannesburg (el mateix estadi on la selecció espanyola de futbol va proclamar-se campiona del món al 2010) sobre el conjunt local, els 'springboks' sud-africans.

Els neozelandesos arribaven a aquest partit com campions matemàtics del torneig, per onzena vegada a la història (per bé que la d'enguany era la primera ocasió en què els "pumas" argentins també participaven dl gran campionat del hemisferi sud. Sud-àfrica dominava el partit a la mitja part per 16 a 12 gràcies a un assaig de Bryan Habana (l'aler d'ascendència catalana) i al peu de Johan Goosen (autor de la conversió de l'assaig i d'un cop de càstig) i de Elton Jantjes (autor de dos cops de càstig més). Els "All Blacks", per la seva banda, havien anotat gràcies a dos assajos (de la mà del pilar Sam Whitelock i el centre Aaron Smith) i una conversió anotada per Dan Carter.

Però els neozelandesos no volien deixar escapar l'oportunitat de guanyar el Rugby Championship completant un Grand Slam (tal com ja van fer a la Copa del Món de l'any passat) i van plantejar una segona part més expeditiva, prenent el control del partit i allunyant l'oval de les mans dels "springboks", allargant les possessions i contrarestant el seu joc directe i els perillosos xuts a l'esquena dels tres quarts sud-africans. En un gran exercici defensiu (deixant els seus rivals amb un parcial de zero punts a tota la segona meitat) els neozelandesos s'han fet amos i senyors del partit gràcies als assajos de Ma'Nonu i Conrad Smith (el segon de la seva conta particular) en els primers deu minuts de la represa. Per acabar de perforar el rival,i posar el marcador en el 16 a 32 final els homes de negre han comptat amb el fusell de precisió que és el peu de Dan Carter (autor de deu punts al segon temps) i una precisa execució del sistema defensiu neozelandès, basat en la defensa en línia i la pressió asfixiant a les zones de creació rivals.

Amb aquesta victòria, els "All Blacks" tanquen un cercle virtuós que els ha portat a guanyar el Mundial i el Quatre Nacions en menys de dotze mesos amb un ple de victòries a tots dos tornejos, convertint-se en un equip de llegenda al món de l'esport.

Austràlia s'assegura la plata

El l'altre partit de la jornada, els 'wallabies' australians han derrotat als "pumas" argentins per 19 a 25 a l'estadi Gigante del Arroyito, a la ciutat de Rosario. Els australians volien donar un cop sobre la taula després de la mala imatge donada als partits contra Nova Zelanda de fa un mes i contra els 'springboks' a la jornada anterior i assegurar-se el segon lloc a la classificació final, per bé que la plata no maquilla les carències d'un equip en descomposició (en paraules de Quade Cooper, "amb un ambient tòxic al vestuari").

Menció a part mereix el campionat dels argentins, que han plantat cara amb molta dignitat a rivals amb molta història (els altres tres països participants acaparen sis de les set copes del Món disputades fins a la data), amb unes estructures organitzatives, federatives i esportives més properes al món amateur que no pas al professionalisme dels gegants del sud. Si milloren una mica el seu nivell gràcies a la experiència adquirida, els "pumas" poden ser un equip molt perillós en un futur immediat.

stats