RUGBI
Esports 25/09/2011

Argentina s’imposa a Escòcia en un final d’infart (13-12)

El XV del card juga millor però no és capaç de derrotar als Pumas. Escòcia s pot quedar fora dels quarts de final d'una Copa del Món per primer cop a la història

Ferran Vital
Una imatge del partit entre l'Argentina i Escòcia. ALEX LIVESEY / GETTY IMAGES

BarcelonaEra el partit que no es podia perdre. Argentina i Escòcia es jugaven molt més que un partit, ja que el segon lloc del grup (que dóna accés als quarts de final d'aquesta Copa del Món) seria pel conjunt que aconseguís imposar-se al Regional Stadium de Wellington. Un duel entre dos equips amb davanteres lentes i pesades, però increïblement fortes, i amb uns tres quarts que intenten jugar ràpid les escasses opcions de joc de les que disposen al llarg del partit.

La primera part ha estat força tàctica i poc espectacular, ja que cap dels dos conjunts ha apostat decididament per l'atac, temorosos de crear buits i espais defensius que poguessin ser aprofitats pels rivals. Argentina ha utilitzat la seva tàctica habitual de joc de davanters lluny de la seva 22 i tractar de forçar l'errada del paquet de davanters contrari i generar cops de càstig rivals que poguessin ser aprofitats pels seus xutadors. D'aquesta manera el centre de l'Stade Français Felipe Contempomi ha anotat un xut a pals al minut dinou de joc.

Escòcia, per la seva banda, ha intentat jugar una mica més que els seu rival (amb una mica més de possessió), però no ha trobat el camí per anotar un assaig. El XV del card ha aprofitat dos xuts a pals a les acaballes del primer temps, transformats per Chris Paterson i l'obertura dels Glasgow Warriors Ruaridh Jackson per anar-se al vestidor amb una distància mínima al marcador de 3 a 6 pels escocesos.

El segon temps ha estat radicalment diferent. Els argentins plantejaven una gran defensa en línea acompanyada d'una segona cortina defensiva quan els escocesos trencaven la formació, i plantejaven xoc de davanters en gairebé totes les fases del joc, imposant un ritme lent i pesat que beneficiava l'estil dels pumas.

Ara bé, el partit s'ha tornat boig a partir del minut seixanta de partit. Primer ha estat un xut a pals de Contempomi, que igualava el parit a 6 punts, contestat un minut després per un genial drop de Jackson i un segon drop de Dan Parks cinc minuts després que posaven el marcador en un clar 6 a 12 pels escocesos. Però els pumas han aconseguit, tot just unminut després, anotar un assaig (l'únic de tot el partit)mitjançant en Lucas González Amorosino, flamant fitxatge del Montpellier. En Contempomi (millor jugador dels argentins) ha anotat la conversió posterior i ha posat el marcador en un ajustat 13 a 12.

Encara quedaven cinc minuts i Escòcia anava només un punt per sota. Un genial xut de Dan Parks ha anat a sortir per la línea de touch desprès de l'errada en la recepció de l'ala Gonzalo Camacho, i els Escocesos s'han situat a un metre de la marca argentina. El XV del card ha lluitat la pilota, mantenint-la en la seva possessió i centrant l'oval per a que els seus xutadors tinguessin la darrera opció de perforar els pals argentins (ja que l'opció d'anar a buscar un assaig semblava una quimera gràcies a la defensa posicional dels pumes). Finalment, l'oval ha arribat a les mans de Parks que, incomprensiblement, ha fallat el drop a l'últim minut del partit, davant l'explosió de joia dels afcionats argentins que estaven a les grades del Regional Stadium de Wellington.

Quan l'àrbitre ha xiulat el final del partit els jugadors argentins han esclatat en joia, mentre que els escocesos han caigut, més derrotats que mai, a la gespa. Una Escòcia que ha tingut més possessió, que ha canviat el paradigma del seu joc buscant la bellesa estètica i l'atac obert i que per primer cop a la història de la Copa del Món pot quedar fora dels quarts de final, si no guanya a Anglaterra a la darrera jornada del grup i els pumas punxen contra Geòrgia (cosa molt poc probable). A vegades, el rugbi pot ser molt cruel.