Sis Nacions
Esports 22/02/2014

Escòcia derrota Itàlia en el partit per la cullera de fusta (20-21)

El partit s'ha resolt a falta de pocs segons, quan Escòcia ha pogut anotar un 'drop' i capgirar el marcador

Ferran Vital
Duncan Weir rep el placatge de Leonardo Sarto durant l'Itàlia-Escòcia del Sis Nacions / GIAMPIERO SPOSITO / REUTERS

BarcelonaEl duel per la cullera de fusta -premi de dubtós honor que es concedeix a l'equip que perd tots els seus partits durant una edició del torneig de les Sis Nacions- es jugava a l'Olímpic de Roma. El partit havia de ser especialment dur i tens, a causa de la dramàtica realitat d'un gegant vingut a menys els darrers anys -el XV del Card- i a un equip que no deixa de créixer en una progressió sorprenent, l'equip italià.

Escòcia ha derrotat Itàlia en un partit molt igualat, on cap dels dos equips volia perdre i han apostat de bon inici per plantejaments tàctics conservadors. Els transalpins han dominat a plaer el primer temps, mitjançant una brillant actuació del jugador de la USAP Tomasso Allan, autor de l'únic assaig del partit i autor de tots els xuts a pals del conjunt italià. Els escocesos, per la seva banda, només han pogut anotar mitjançant un solitari cop de càstig transformat per Laidlaw. Al descans s'arribava amb un marcador de 13 a 3 favorable als italians.

Però el XV del Card no ha abaixat els braços en cap moment i ha aconseguit capgirar el marcador amb un inici de segon temps fulminant: un cop de càstig de Laidlaw i dos assajos del centre Alex Dunbar deixaven el marcador en un ajustat 13 a 18 favorable als escocesos.

A deu minuts del final Itàlia semblava derrotada mentalment i físicament, però en un dels típics esclats de coratge, força i talent dels italians han anotat un assaig de la mà de Furno i convertit per Orquera -que havia sortit al camp substituint Allan- per torar a posar a Itàlia pel davant al marcador (20-18). Els darrers minuts del partit han estat un enorme espectacle visual, amb dos equips que lluitaven amb el ganivet entre les dents per una victòria que veien possible i que els salvaria de la humiliació de rebre la cullera de fusta. El partit es trencava amb dos equips totalment accelerats buscant la zona rival. Al final ha estat Escòcia la que ha culminat amb èxit un xut de sobrebot (drop) pocs segons abans del final, mitjançant el jove obertura Duncan Weir, col·locant el 20 a 21 final al marcador i fent emmudir les 85.000 persones que omplien les grades de l'Olímpic de Roma.