Mundial de Rugbi
Esports 15/09/2011

Els Estats Units derroten Rússia en el clàssic de la Guerra Freda (13-6)

Uns óssos molt voluntariosos no han sabut derrotar les àguiles nord-americanes. Segueix la malastrugança: mai cap equip ha guanyat en el seu debut a la Copa del Món

Ferran Vital
El jugador dels Estats Units Takudzwa Ngwenya encara al rus Yury Kushnarev.

BarcelonaA l’Estadi Taranaki de New Plymouth s’ha jugat un partit històric. Un debutant mundialista, Rússia, s’ha vist les cares amb el seu “gran rival”, els Estats Units, en un partit que molts hem coincidit a batejar com “el clàssic de la Guerra Freda”. Els russos, coneguts al món del rugbi amb el sobrenom d’óssos, vestien de vermell (curiosa coincidència). Els americans, coneguts al món del rugbi com les àguiles, anaven de blau fosc. Óssos contra àguiles, vermells contra blaus. Russos contra americans. Si Rússia guanyava el seu gran rival, es convertiria de facto en la primera selecció capaç de guanyar el partit del seu debut en un Mundial. Es poden demanar més al·licients per a un partit de rugbi?

El partit ha començat amb una Rússia molt forta, que ha arribat amb força a la 22 americana. Fruit de la seva empenta, han forçat una falta a trenta metres de pals que l’obertura rus, Yuri Kushnarev, s’ha encarregat de transformar. Era el 0 a 3 pels russos.

Però els americans no s’han arronsat gens ni mica, i a partir del minut 10 de joc han aconseguit el control de l’oval i del partit. Gràcies al control i la possessió, les àguiles han anotat en un xut a pals transformat pel darrer Chris Wyles (ex de Saracens i actualment a les files de Nottingham), que suposava l’empat a 3. Amb uns óssos tancats al seu propi camp, les àguiles han sabut perforar les línies defensives russes per anotar un assaig mitjançant Mike Petri, mig de melé dels Estats Units. Amb el 3 a 10 pels Estats Units hem arribat al descans.

A la segona meitat ha continuat el domini ofensiu de les àguiles, que controlaven totalment la possessió i tancaven els óssos a la seva zona de 22. Durant una pila de minuts els russos han presentat una defensa numantina, però al minut 65 Chris Wyles ha tornat a anotar un xut a pals que ha significat el 3 a 13 pels nord-americans. A partir d’aquest moment els russos s’han llençat a l’atac en un parell de jugades col·lectives intentant aprofitar la força de la seva davantera, però les imprecisions finals i els knock-on (quan la pilota et cau de les mans) han estigmatitzat les escasses opcions russes d’apropar-se al marcador. Només a les acaballes del partit els óssos han anotat tres punts més gràcies a un xut a pals transformat per Konstantin Rachkov, centre de l’Stade Phocéen (equip de la divisió regional francesa), que ha aprofitat una falta comesa pel nord-americà Todd Clever, molt nerviós al llarg del partit.

Arribats a aquest punt, cal recordar que la majoria de jugadors russos són amateurs, mentre que les àguiles són professionals, i el desgast de tot el partit s’ha fet força evident en les cames i braços dels óssos al final del partit, quan la voluntat i ganes dels óssos no anava acompanyada de la força física necessària per acabar les jugades o empènyer les agrupacions fins a la zona de marca rival.

El resultat final, de 6 a 13 pels nord-americans, ha fet justícia als dos equips, ja que els russos, molt voluntariosos tot el partit, no han sigut capaços de discutir-li l’hegemonia de l’oval a uns Estats Units que ha sabut controlar força bé els tempos del partit i ha aprofitat molt millor les seves opcions. Una Copa del Món més, segueix vigent la malastrugança dels equips debutants, incapaços de guanyar el seu primer partit mundialista.