Esports 03/02/2018

França perd contra Irlanda en un partit èpic (13-15)

El XV del Trèvol, liderat per un Sexton imperial, obté una victòria molt treballada a París contra una França molt lluitadora

Ferran Vital
França perd contra Irlanda en un partit èpic (13 a 15)

El seleccionador francès Jaques Brunel –exentrenador de la USAP– encara té molta feina per fer si vol recuperar la 'grandieur' del combinat nacional francès, sotmès a una profunda crisi de joc, identitat i resultats els últims set anys. El XV del Gall –sobrenom de la selecció francesa de rugbi– no ha estat capaç de guanyar un partit que tenia a la butxaca al final del temps reglamentari i que ha acabat perdent per 12-15 gràcies a una genialitat de Sexton.

El primer temps ha estat molt físic, amb dos equips lluitant amb el ganivet entre les dents a la gespa de Saint-Denis. Francesos i irlandesos no volien cedir ni un sol pam de terreny sense lluitar, i els primers 40 minuts s'han convertit en un intercanvi de cops de càstig entre els dos equips. L'obertura irlandès Jonathan Sexton ha anotat els tres cops de càstig de què ha disposat al llarg del primer temps, mentre que els francesos només han estat capaços d'anotar-ne un de transformat pel mig de melé Maxime Machenaud, que ha deixat el marcador en un parcial de 3-9 a favor de l'equip visitant.

Irlanda se sentia còmoda i feia més sensació de perill i domini del partit que no pas el seu rival, un mica precipitat i imprecís en feines de creació. La davantera irlandesa, molt segura, guanyava metres i mantenia la possessió de la pilota, i Jonathan Sexton ampliava la distància al marcador gràcies a un nou cop de càstig que deixava el marcador en un 3-12 molt còmode per al XV del Trèvol.

La reacció local, amb més cor que cap, no ha arribat fins a l'últim quart d'hora de partit. Els francesos, esperonats pel públic que omplia les grades de Saint-Denis, s'han llançat en un seguit d'onades ofensives contra el mur irlandès. Machenaud retallava distàncies al marcador gràcies a un cop de càstig transformat, que deixava els locals tan sols sis punts per sota al marcador. I aleshores ha aparegut l'èpica: Teddy Thomas, aler nascut a Baiona, de mare basca i pare malià, ha fet una carrera de 40 metres pel mig de la defensa irlandesa i ha anotat a plaer sota pals, cosa que, gràcies a la conversió del jove Belleau, ha situat els francesos al davant del marcador per primer cop al partit (13-12) a tan sols vuit minuts de final.

I Sexton fa el miracle

A quatre minuts per al final del temps reglamentari, Belleau ha disposat d'un cop de càstig que podria haver segellat la victòria local, però el jove jugador francès ha fallat incomprensiblement un xut franc que no semblava gaire complicat.

L'errada francesa ha despertat els irlandesos, que han protagonitzat uns últims minuts d'infart. La davantera irlandesa, liderada per Cian Healy i O'Mahony, ha avançat metres en el camp francès i ha mantingut la calma un cop acabats els 80 minuts reglamentaris. En rugbi el partit no s'acaba fins que un dels dos equips llança la pilota fora del camp o comet una infracció, i Irlanda ha estat capaç de mantenir la sang freda per avançar sense cometre cap penalitat fins a trobar un angle adequat per intentar que Sexton fes un 'drop kick' o xut de sobrebot. Dit i fet: quan passaven tres minuts del temps reglamentari, l'obertura irlandès ha xutat des d'uns 40 metres i ha anotar tres punts més que donaven la victòria als del Trèvol en un final d'infart.

Amb aquest resultat final Irlanda suma els quatre punts de la victòria, però els locals –que han mostrat símptomes de millora en el joc– en sumen un per bonificació defensiva, ja que han perdut el partit per menys de set punts de diferència.