Rugbi
Esports 02/10/2011

Irlanda passa per sobre d'Itàlia (36-6)

En una brillant segona meitat, el XV del trèvol ha trencat la defensa transalpina i mostra la seva candidatura a aquesta Copa del Món

Ferran Vital
3 min
L'irlandès Keith Earls anota contra Itàlia

BarcelonaEl partit entre Irlanda i Itàlia disputat a l'Otago Stadium de Dunedin (que avui semblava Dublín, degut a la marea verda que omplia l'estadi) tancava el grup C, amb l'opció transalpina de plantar-se als quarts de final de la Copa del Món per primer cop a la seva història si guanyava els irlandesos. Per aquesta raó el capità italià Sergio Parisse va declarar a la prèvia del partit que l'azzurra es prenia aquest partit com si fossin uns vuitens de final de la fase final d'un mundial (i no hi faltava certa dosi de raó).

Els irlandesos han plantejat un XV de garanties, amb una davantera molt consistent (fonamentada en la feina de Cian Healy al pilar, O'Callaghan a la segona i O'Brian i Heaslip a la tercera), i uns tres quarts molt poderosos amb la llegenda Ronan O'Gara a l'obertura i D'Arcy i Brian O'Driscoll als centres. El tècnic del trèvol, Declan Kidnay, deixava fora del XV inicial el que possiblement serà millor 10 de l'hemisferi nord en un futur molt proper, en Jonathan Sexton.

Els italians, per la seva banda, confiaven en la seva experimentada davantera (amb els clàssics Lo Cicero, Ghiraldini, Castrogiovanni, Mirco Bergamasco, Alessandro Zanni), en el seu capità Sergio Parisse i en els "Gonzalos" al centre (Gonzalo García i Gonzalo Canale).

El partit ha començat amb una Itàlia sorprenent que ha buscat la possessió del camp i de l'oval mitjançant un potent joc de davanters i una sorprenent facilitat per guanyar metres mercès als mauls (un recurs dels d'abans que malauradament no es veu gaire en el rugbi del segle XXI, molt més acostumat als rucks). La primera meitat ha estat tan física i tàctica que els equips només han pogut anotar mitjançant xuts a pals fruit de faltes defensives dels dos equips (que entraven tard als punts de reunió, o ho feien en fora de joc, o no deixaven alliberar l'oval...) que han estat magistralment convertits per en Ronan O'Gara (que ha anotat tres dels quatre penals que ha xutat) i en Mirco Bergamasco (autor de dos dels tres penals que ha tingut, ja que el tercer l'ha estavellat al pal). Així doncs, a la mitja part s'arribava amb un ajustat 9 a 6 pels irlandesos.

La segona part ha canviat el guió del partit per complet, ja que el segon temps ha començat amb una Irlanda fulminant, que atacava l'obert amb decisió i superioritat física, provocant faltes defensives dels transalpins. Una falta italiana ha acabat amb la transformació entre pals de Ronan O'Gara. En l'acció ofensiva immediatament posterior, en Brian O'Driscoll ha aconseguit el primer assaig del partit pels celtes, que O'Gara ha transformat sense problemes. Era el 19 a 6 pel XV del trèvol, que en cinc minuts ja havia enllestit el partit.

Itàlia estava perduda, desorientada i desendreçada, i els irlandesos ho han aprofitat per rematar els transalpins amb un altre assaig de l'ala Keith Earls i la conseqüent transformació per part del veterà Ronan O'Gara.

Amb els italians rendits, el tècnic irlandès Declan Kidney ha donat sortida al jove Jonathan Sexton (hereu del 10 d'Irlanda) per la llegenda Ronan O'Gara, l'home més decisiu en la victòria irlandesa, per seguir amb el mateix guió: faltes defensives d'una Itàlia defenestrada i en Sexton convertint punts amb el peu pel XV del trèvol.

La segon part per oblidar dels italians ha tingut un darrer epíleg quan l'ala Keith Earls ha anotat el seu segon assaig del partit al darrer instant de joc, quan els italians havien baixat la guàrdia en defensa a l'obert, que en Sexton ha transformat per situar el definitiu 36 a 6 pels irlandesos.

Ara el XV del trèvol té una setmana per preparar-se els quarts de final contra Gal·les (un equip que tradicionalment ha costat moltíssim als irlandesos), i a l'illa maragda ja somien amb un bon paper a aquesta Copa del Món, com a epíleg d'or a la millor generació de jugadors de rugbi d'Irlanda en tota la seva història.

stats