MUNDIAL
Esports 09/09/2011

El grup A del Mundial de rugbi: Nova Zelanda i França, els favorits

Iniciarem la nostra anàlisi pel grup A, a priori dels més forts de la Copa del Món. Com que només passen a quarts de final els dos primers equips, hi ha dos favorits molt clars, però a un sol partit qualsevol equip et pot pintar la cara i deixar-te fora del Mundial

Ferran Vital
3 min
Els jugadors de Nova Zelanda, fent la "haka"

BarcelonaAl grup A hi ha l’amfitrió i gran favorit a endur-se el campionat: els All Blacks. Nova Zelanda juga a casa i tothom la dóna per favorita. Fins i tot els seus habitants, que no s’imaginen cap altre panorama que veure el seu equip guanyar la copa Webb Ellis. Aquesta pressió per guanyar (gairebé obsessió d’un poble que s’hi juga part de l’honor al “seu” mundial, al “seu” esport) pot passar factura als jugadors.

Nova Zelanda té tants jugadors que podria ser candidata al títol amb el seu equip de reserves (o fins i tot amb el tercer equip). Tots coneixem els punts forts de Nova Zelanda: joc dinàmic, velocitat, tècnica depurada, visió de joc, domini del tempo dels partits, bellesa plàstica i un col·lectiu de jugadors que dóna prioritat al conjunt sobre les individualitats. Si em permeteu la comparació, els All Blacks són el Barça del rugbi. Un equip llegendari, una màquina de fer rugbi. El millor equip del món, sense dubte. Caldrà veure si la pressió de jugar com a locals i d’haver de guanyar el campionat pot ser un contratemps per als grans favorits. També serà interessant veure com es recuperen del KO al Tres Nacions davant la potent selecció australiana.

Nova Zelanda té un seguit de noms que fan por només de sentir-los, com ara el talonador Mealamu, els pilars Woodcock, Franks o Tialata, els segones i terceres línies Richie McCaw (el gran capità), la promesa Whitelock, Anthony Boric, Kaino… als quals cal sumar-hi uns tres quarts de somni, com són el millor jugador del món, Dan Carter, el mig de méle Jimmy Cowan, els centres Nonu i Smith, els alers Guilford i Cory Jane, el darrer Muliaina… Pronòstic: Campiona. Especial interès en la vendetta contra França, botxí dels All Blacks al darrer Campionat del Món.

L’altre favorit del grup A és França. El XV del Gall arriba a França després que el seu tècnic, Lievremont, hagi realitzat una autèntica “revolució francesa” després del fracàs en el passat Sis Nacions, quan la “feble” Itàlia va profanar la llegenda gala a l'Stadio Flaminio de Roma.

França segueix fidel als seu joc tradicional: joc a la mà, tres quarts molt poderosos i predomini tàctic per assegurar-se el control dels partits. El seu punt feble? La seva davantera. Lievremont no ha trobat segones i terceres de garanties per competir internacionalment. Del 8 endavant França fa aigües. Les seves millors armes, la connexió Médard-Clerc a les ales i Thrin-Duc amb Marty i Mermoz al centre gal. Al mig de méle, Yachvili dóna símptomes d’esgotament (el jugador del Biarritz ja té 30 anys i no em va agradar al darrer top 14), i el seu substitut, Morgan Parra, no té la visió de joc ni les capacitats tècniques per fer ballar el XV del Gall . A la davantera, els clàssics Mas, Servat, Bonnaire, el basc Harinordoquy i la irrupció del pilar Barcella i el sorprenent tercera Dusautoir (nascut a Costa d’Ivori). Només el temps dirà si la darrera convocatòria de Livremont (que deixa la direcció de França després de la Copa del Món) ha sigut encertada deixant fora grans capitans com Domingo o el mediàtic Chabal. Pronòstic: segona de grup i eliminada a quarts o semifinals.

El grup A el tanquen Japó, Tonga i Canadà. No els dono cap opció de passar de grup, però miraré amb molt interès l’evolució del rugbi nipó, en una línia francament ascendent els darrers anys, i el sempre atractiu rugbi polinesi que proposa Tonga. A Canadà la vaig veure fa uns mesos en un amistós contra Espanya. Un equip seriós, ben plantat, poderós a la davantera, i amb una línia que tracta bé l’oval. Pronòstic: Tonga tercera, Japó quarta i Canadà cinquena, deixant tots una bona imatge.

stats