MUNDIAL
Esports 09/09/2011

Els grups del Mundial de rugbi: el grup D, territori "springbok"

Amb l'anàlisi del Grup D tanquem el repàs dels equips mundialistes i les seves opcions reals de cara al proper Mundial de Nova Zelanda. El Grup D està format per les seleccions nacional de Sud-àfrica, Gal·les, Fiji, Samoa i Namíbia.

Ferran Vital
3 min
Aficionats de Samoa.

BarcelonaComencem pel cap de sèrie, Sud-àfrica. La selecció Springboks arriba a aquesta Copa del Món en un gran estat de forma. Sud-àfrica és un equip molt compacte, capaç de marcar el seu tempo al joc, amb un gran domini dels intervals i les agrupacions. No hi ha un equip més poderós al ruck que els Springboks, ni cap selecció capaç de comparar-se als Springboks a l'hora de mantenir la possessió de la pilota. Un domini total de l'espai i de la estratègia (en fases dinàmiques com en melés i touches) són els punts forts dels Sud-africans, que contrasten amb l'aparent anarquia tàctica dels All Blacks o dels Wallabies.

Amb la columna vertebral dels Blue Bulls (equip sud africà del Super 15), els Springboks confien en el poder dels seus davanters més veterans, com ara Mtawarira (un negre jugant de davanter amb els Springboks!! Quina alegria!!) , du Plessis, Botha o Matfield. Als tres quarts, els sud-africans confien en noms com el clàssic mig de melé du Preez, els poderosos centres de Villiers i Morne Steyn a l'ala un Habana en procés de decadència lluitarà per la titularitat. A l'arrier, ni Fourie ni Kirchner no ha fet oblidar a Montgomery. Fa falta veure com es recuperen de la seva desfeta al Tri Nations i els darrers partits de preparació, si bé és cert que va jugar amb un equip "B". Pronòstic: campions de grup i aspirants al títol mundial, com a vigents campions, voldran defensar el seu títol.

Gal·les és l'altre gran selecció del Grup D. A Gal·les el rugbi és gairebé una religió, amb més adeptes que el futbol. A Gal·les el coneixem prou bé de cada sis nacions: el rugbi menys britànic de tot el Regne Unit. M'agrada molt la connexió James Hook (recent fitxatge de la USAP), Stephen Jones, Gavin Jenson, Shane Williams, Halfpenny i Byrne als tres quarts. Ràpids, àgils, bon tracte al oval, joc a la mà (no en va, en el món del rugbi hom es refereix a Gal·les com els maoris del nord). El punt feble de Gal·les segurament és la seva davantera. Tenen uns grans davanters, però molt pesats. Tal com vam veure en el partit contra el XV de la Rosa del sis nacions passat, en quant els tres quarts rivals premen una mica l'accelerador, els pesats davanters de Gal·les pateixen i deixen espais per on el rival penetra perillosament. Jenkins, Adam Jones, Bennett, Martyn Williams, Sam Warbuton... caldrà estar pendents del seu rendiment davant equips ràpids i hàbils com els de les nacions de la Polinèsia. Pronòstic: Segons de grup, patiran en excés amb Fidji i Samoa. Si a quarts li toca un equip de sud (Austràlia o Nova Zelanda) serà eliminada.

Al Grup D veurem un interessant partit entre Fiji i Samoa. Els Fijians i Samoans juguen un interessant i sempre atractiu rugbi polinesi: joc ràpid, agilitat, conducció de la pilota i jugades prou elaborades. Samoa i Fiji semblen més aviat equips de seven que no pas de XV. El seu joc, basat en tres quarts, ignora els davanters ( i això pot passar-li factura en un Campionat del Món, contra davanteres molt treballades). Es nota molt la influència de l'estil dels All Blacks, en aquestes emergents nacions del Pacífic i el seu rugbi elegant i alegre. Fiji té un munt de jugadors a França, com Lovobalavu (a qui vam veure a Montjuic amb el Toluon), Matadigo (número 8 del Montpellier) o Vuli'Vuli (del Racing Metro de Paris).

Samoa, per la seva banda, compta amb el clan Tuilagi i els "europeus" Taulafo (dels London Wasp), Filipo Levi o Fa'asavalu, que ha jugat a XIII amb St. Helens durant molts anys i ara ha passat a XV amb Harlequins. El curiós és que Fa'asavalu ha estat internacional per Anglaterra a Rugby League i ara ho serà per Samoa a XV. Pronòstic: Samoa i Fiji ens ho faran passar bé, i espero que facin passar una mala estona a la pesada davantera de Gal·les. Res a fer contra Sud-àfrica.

Per tancar el grup hi ha la dèbil selecció de Namíbia. A Namíbia la vaig veure en un amistós contra Espanya a Mallorca. Res a destacar. Si perden per menys de seixanta punts contra Gal·les o Sud-àfrica, serà un èxit.

stats