RUGBI
Esports 25/10/2014

La Santboiana no deixa escapar el derbi (32-13)

El Barça planta cara i s'imposa al primer temps, però dues accions ràpides dels locals a l'inici de la represa capgiren la balança

Un instant del partit entre la Santboiana i el Barça / @martimolinapey

Sant Boi de LlobregatLa Santboiana seguirà líder de la Divisió d'Honor i el Barça encara no haurà pogut guanyar cap partit. El derbi d'aquest dissabte al Baldiri Aleu entre dos equips que feia sis anys que no s'enfrontaven a la màxima categoria ha acabat amb triomf dels de Sant Boi tot i l'excel·lent partit que han fet els blaugranes (32b-13).

Anomenada la 'festa del rugbi català', Santboiana i Barça tornaven a jugar un partit oficial de la Divisió d'Honor després de sis temporades. Curiosament, a la jornada sis. Un matx que ha servit per demostrar que el rugbi català està en forma i que la classificació momentània (primers contra penúltims) no acaba de reflectir amb exactitud el nivell dels dos conjunts.

Amb un Baldiri Aleu ple a vessar, amb les graderies plenes i els laterals del camp també, els dos conjunts saltaven a la gespa amb ganes d'oferir un bon espectacle als seguidors. La Santboiana pretenia mantenir la condició de líder invicte. El Barça, en canvi, guanyar el primer partit de la temporada.

Fins ara, els blaugranes no han pogut sumar cap triomf, tot i que els cinc punts de bonificació defensiva eren un avís seriós. I s'ha demostrat a la gespa, amb un plantejament físic i rocós, que no només ha dificultat l'atac local sinó que també li ha pres la pilota a la primera meitat. Sense l'oval, els de Sant Boi no s'han trobat còmodes, sobretot durant els primers 40 minuts.

El Barça colpeja primer

Ha estat un enfrontament físic, ràpid, amb accions espectaculars i amb la intensitat que demana un derbi, un d'aquells partits que per múltiples raons fa que tothom es transformi i que les diferències entre dos rivals s'escurcin. El primer a colpejar ha estat el Barça, amb un contraatac després d'un altre contraatac local. Els de Lewis Williams no han pogut materialitzar l'acció però si els de Ricard Martinena, que han sumat els primers cinc punts al minut cinc.

Els blaugranes han jugat millor, més intensos, més verticals. La Santboiana no ha acabat de trobar el ritme del partit i s'encallava en les jugades d'atac, perdent la pilota a la zona de construcció. El Barça s'ha col·locat bé i ha tapat els forats, ampliant distàncies amb un cop de càstig. Els locals han mirat d'avançar línies sense èxit i només han pogut ajustar el resultat al tram final, amb una acció llarga i diversos 'pick&go'. Al descans, el marcador era de 5 a 8.

Semblava que el segon temps començava igual, amb un Barça més fort que ningú. Però els de Martinena no comptaven amb dues jugades fogoses del degà. Dues accions ràpides, d'aquelles que trenquen la defensa per velocitat, i que significarien 14 punts en set minuts. Capgirat el marcador, la Santboiana tindria més espais al contraatac i acabaria sentenciant.

Doblet de Nil Baró

Nil Baró, retornat aquest estiu a Sant Boi després d'un any jugant a França, s'ha associat amb Tapu per fer l'acció més destacada del partit (44'). El tongalès li ha tornat la pilota a la banda i l''arriere', quan semblava que se li escapava, ha enviat una puntada llarga. Nil ha corregut a l'esprint, ha superat el defensa i ha introduït la pilota a la zona de marca. Tapu, per no ser menys, ha aconseguit els dos punts extres de transformació des del lateral.

Set minuts més tard (53') arribaria la segona marca –la tercera del partit–, i el doblet de Nil Baró. Ha estat un bon atac estàtic a la zona de 22, amb obertures de dreta a esquerra i d'esquerra a dreta fins que Baró ha trobat un foradet al centre i ha fet un assaig sota pals que acabaria significant el 19 a 8.

El Barça, que fins aleshores havia dominat el marcador i el patit, ha començat a dubtar. Els blaugranes no han tingut més remei que avançar línies i arriscar, però les cames ja no eren tan fresques i la Santboiana (que ha aconseguit el 22 a 8 amb un cop de Tapu) havia trobat el punt feble dels de Martinena.

De res li ha servit al Barça una marca a bandera, amb dues puntades llargues que no han pogut caçar els defensors locals. El partit estava sentenciat i la Santboina encara ha tingut temps de rematar la feina als darrers minuts amb una nova marca i un cop de càstig que ha significat el 32-13 definitiu.