MUNDIAL
Esports 30/09/2011

Sud-àfrica guanya però pateix en excés contra Samoa (13-5)

Samoa ha fet més mèrits que els actuals campions del món però queda fora dels quarts de final d'aquest Mundial. Sud-àfrica ha especulat amb el resultat durant tot el segon temps

Ferran Vital
2 min
Els jugadors de Samoa, fent una "haka" abans de jugar contra Sud-àfrica

BarcelonaSud-àfrica havia de guanyar avui al North Harbour Stadium d'Auckland si volia assegurar-se la primera plaça del grup D contra la perillosa selecció de Samoa. Els springboks han posat un XV molt competitiu, encapçalat per Du Prez, Frans i Morné Steyn, Pietersen i Habana als tres quarts i Matfield, Mtawarira i Burguer donant solidesa i consistència a la davantera.

Ben aviat els springboks s'han posat per davant al marcador, gràcies a un gran assaig d'una jugada col·lectiva culminada per l'ala Bryan Habana. Els samoans, ben replegats en la seva meitat del camp, han aguantat bé les envestides sud-africanes la resta del primer temps, per bé que l'experimentada davantera springbok (la clau per la qual els sud-africans són els actuals campions del món) ha forçat faltes rivals a camp rival perquè els xutadors springboks anotessin punts al marcador. Així doncs, Frans i Morné Steyn (recordem que malgrat que comparteixen cognom, no són familiars) han anotat un xut a pals cadascú, situant el 12 a 0 favorable als africans amb què s'ha arribat a la mitja part.

A la segona meitat els vassalls de Manu Samoa (llegendari rei i fundador de Samoa) han sortit més endollats al partit, i han aconseguit fer retrocedir molts metres la temible davantera springbok, fins a tancar-los a la seva 22. Gràcies a aquest treball de ronyons i suor, Samoa ha anotat un assaig escorat a banda esquerra al minut 51 mitjançant George Stowers (tercera dels London Irish), que els samoans no han pogut transformar entre pals, fet que ha deixat el marcador en un 12 a 5 pels africans, que s'ha mantingut inalterat fins al final del partit.

La darrera mitja hora de joc ha sigut un monòleg ofensiu dels samoans contra uns springboks que s'han limitat a defensar-se i a tancar espais, proposant punts de reunió en què els seus potents davanters s'han sentit d'allò més còmodes. Els samoans han preferit seguir buscant l'assaig que no pas assegurar-se el bonus defensiu anotant un xut de drop, mostrant tota la seva dignitat com a equip. En tot el segon temps, només una nota negativa: la targeta vermella al darrer samoà Paul Williams per una acció certament estúpida i el Sin Bin (targeta groga amb deu minuts d'expulsió) mostrat a l'springbok John Smit.

Finalment Sud-àfrica es classificarà com a primera de grup, Gal·les té gairebé assegurada la segona plaça (si no passa res estrany demà contra Fiji) i Samoa es queda fora d'una Copa del Món en què ha demostrat tot el poder i el gran nivell del rugbi polinesi. Una llàstima haver d'acomiadar-nos dels Manu Samoa (que ens han alegrat la vista amb el seu rugbi dinàmic, amb continuïtat i sense complexos), que han acabat abatuts i desconsolats sobre la gespa del North Harbour Stadium mentre que l'afició, independentment del seu equip, els ha recompensat amb una enorme ovació. Això és rugbi, l'esport on a vegades guanyes malgrat que el marcador s'esforci a dir el contrari.

stats