MUNDIAL
Esports 20/09/2011

Itàlia imposa la seva llei i derrota Rússia (53 -17)

Els transalpins demostren que la seva millora de joc dels darrers mesos no ha sigut cap miratge. Ara, els italians somien a accedir per primer cop als quarts de final del Mundial

Ferran Vital
3 min
L'italià Edoardo Gori, placat per dos jugadors russos

BarcelonaMolts aficionats patíem pel plantejament de Nick Mallet, tècnic italià, per al partit davant Rússia. Mallet proposava un xoc de davanteres, conscient que el paquet de davanters italià era superior en quilos, empenta i experiència als óssos russos. El fet que el partit es jugués al Trafalgar Stadium de la ciutat de Nelson feia despertar alguns mals presagis a la premsa esportiva transalpina els darrers dies, que no les tenien totes de cara al partit contra Rússia, temorosos d’un naufragi de l’azzurra a la ciutat del almirall Nelson.

Finalment, Itàlia ha dissipat tots els dubtes que la rodejaven en un gran partit. És cert que els italians van aguantar tota la primera meitat del seu partit contra Austràlia, però van caure estrepitosament a la segona meitat. Per això, mostrar una bona imatge contra els russos era essencial, cosa que s’ha aconseguit gràcies a l’àmplia victòria en el dia d’avui. Els dotze canvis introduïts per Nick Mallet al XV inicial dels italians no semblaven oferir les màximes garanties per a un partit contra una sorprenent selecció russa, que no renuncia a l’oval ni s’arronsa per ser una selecció bàsicament amateur que juga contra equips professionalitzats.

El partit ha començat amb una Itàlia molt ben posicionada que ben aviat ha aconseguit un assaig gràcies a una bona acció ofensiva de l'italoargentí Sergio Parisse, possiblement el millor vuit europeu. El vendaval ofensiu italià ha passat per sobre d’un voluntariós (i força atrevit) plantejament rus, que no s’ha arronsat en cap moment i ha anat a buscar la possessió de l’oval a cada punt de trobada. Però ha sigut a les fases estàtiques del joc (melés, rucks i mauls) quan els davanters italians han fet prevaler la seva superioritat per apropar, una vegada i una altra, l’oval a la zona de 22 rival, on, aquest cop sí, els tres quarts italians han sigut capaços de perforar la defensa russa, gràcies a un gran Mateo Pratichetti (centre dels Aironi de Viadana), qui, de la mà de Sergio Parisse, ha pogut canalitzar molt bé el joc ofensiu dels tres quarts italians durant tot el partit. Giulio Toniolatti (ala dels llombards Aironi i autor de dos assajos gairebé consecutius), Tommaso Benvenutti (centre de la Benetton de Treviso), un assaig de penalització als russos per la seva defensa antireglamentària i, per últim, un assaig del mig de melé Edoardo Gori (també jugador de la Benetton de Treviso) han permès als transalpins anar-se'n al descans amb un contundent 38 a 7 al marcador. Ni l’assaig rus de Yaniuskin ni la targeta groga (que suposa deu minuts fora del camp) vista per Fabio Ongaro (talonador titular avui en substitució del gran Ghiraldini) feien presagiar que els italians no acabessin imposant el seu joc al Trafalgar Stadium.

La segona meitat ha continuat el guió establert a la primera meitat. Els transalpins han canalitzat bé les seves possessions fins arribar a la 22 rival gràcies al seu paquet de davanters, i un cop allà els tres quarts italians s’han encarregat de perforar els mecanismes defensius russos, incapaços de controlar el ràpid joc associatiu italià. Fruit d’aquesta superioritat ofensiva els italians han anotat mitjançant el ràpid Tommaso Benvenutti, l’australià nacionalitzat Luke McLean (ala de la Benetton de Treviso) i Alessandro Zanni (tercera de la Benetton de Treviso), que havia sortit pocs minuts abans al camp substituint Sergio Parisse, ànima d’aquesta Itàlia. Els óssos han pogut maquillar una mica el resultat gràcies a dos assajos fruit de les errades d’una defensa posicional russa que pateix per defensar accions rivals a la seva pròpia zona de 22 quan l’equip rival obre bé els espais i ataca ample al llarg del camp. Al global del segon temps, els italians derrotaven els russos per tres assajos a dos (un resultat que no reflectia la superioritat transalpina).

Al final dels vuitanta minuts, Itàlia havia guanyat per un contundent 53 a 17 i sumava el punt extra per bonus ofensiu, i havia sumat els primers cinc punts d’aquesta Copa del Món. Itàlia es troba en disposició de lluitar pel tercer lloc del grup C (cosa que garanteix de forma automàtica la presència en la següent Copa del Món) i, per què no, somniar a derrotar els Estats Units i Irlanda en els dos partits que queden i passar com a segons de grup als quarts de final d’aquesta Copa del Món (possibilitat que sembla poc més que un miratge si tenim en compte l’estat de forma del XV del trèvol).

stats