RUGBI
Esports 01/10/2011

Anglaterra acaba amb el somni escocès (16-12)

El XV del card juga com mai i perd com sempre. Anglaterra pateix però s'enduu un partit on ha estat gris i a remolc del joc escocès

Ferran Vital
3 min
L'anglès Chris Ashton anota durant l'Anglaterra- Escòcia.

BarcelonaEscòcia havia de guanyar per intentar classificar-se, i fer-ho amb bonus ofensiu si volia assegurar-se plaça als quarts de final i, de retruc, deixar fora el seu veí del sud, el XV de la rosa. Anglaterra arribava al partit amb un plantejament poruc, situant Ben Youngs al mig de melé, Wilkinson al deu i Mike Tindall i Manu Tuilagi als centres amb Ben Foden tancant l'arrier. Marthin Johnson, fidel als seus principis ultradefensius, ha immolat la qualitat i visió de Flood i Wigglesworth per apostar per la força i empenta. Escòcia posava tota la carn a la graella amb els seus tres quarts màgics (Dan Parks, Paterson, Ansbro, Danielli, Lamont...) i una davantera molt capaç (Jacobsen, Ford, Gray, Nathan Hines, Barclay...).

Al primer temps, els escocesos han tancat els anglesos i han estat molt superiors als seus veïns del sud. En un xoc de davanteres brutal, els escocesos han estat més encertats de cara a pals, ja que han transformat dos penals (comesos per errors defensius dels de sa majestat) mitjançant Dan Parks i Chris Paterson, situant el 6-0 provisional al minut 17 de joc.

Els anglesos han reaccionat tard i malament, amb un Wilkinson que ha tingut fins a quatre xuts de càstig a favor dels que només n'ha encertat un, escurçant les distàncies a un immerescut 6 a 3. Però els escocesos, superiors tot el primer temps, han anotat un drop al darrer instant del primer temps mitjançant en Dan Parks, situant el marcador en 9 a 3 pels de Caledònia, en un cop més psicològic que resultadista. Una sola dada parla de la superioritat del XV del Card al primer temps: Escòcia ha guanyat les cinc melés disputades, i Anglaterra no n'ha guanyat cap.

La segona meitat ha canviat el guió del partit. Els escocesos dominaven el joc i les fases estàtiques, i en Chris Paterson ens ha fet somiar a tots amb el seu xut a pals que posava de forma momentània nou punts a dalt als escocesos i els classificava com primers de grup, però la reacció anglesa de la mà de Wilkinson ha estat fulminant. Un drop i un xut a pals per una falta en defensa evitable prop de la 22 escocesa han escurçat les distàncies fins al 12 a 9 pels escocesos.

Lluny de replegar-se, el XV del card ha atacat i ha buscat l'assaig que convertís l'equip en llegenda, però els anglesos, especialistes en treure petroli de qualsevol acció, han aconseguit l'oval, han arrossegat la davantera pròpia fins a la zona esquerra de l'atac, han fixat els davanters rivals i en una ràpida transició de la pilota per part dels tres quarts anglesos, han aconseguit culminar l'únic assaig del partit mitjançant l'ala dret Chris Ashton, que en Flood (que ha sortit al segon temps i que ha endreçat de forma magistral el partit) ha transformat entre pals per aconseguir el 16 a 12 final.

Finalment, Anglaterra serà campiona de grup i se les veurà als quarts de final contra França. L'acompanyarà Argentina, sempre que demà no faci bestieses contra Geòrgia (cosa que a priori es presenta poc probable). Escòcia es quedarà per primer cop a la seva història fora de la fase final d'una Copa del Món, dada especialment dolorosa si s'afegeix el fet que Escòcia ha canviat el seu paradigma de joc per un rugbi més ràpid i dinàmic, més capaç de generar joc i il·lusió, més atractiu a la vista, però l'aposta no ha donat (de moment) el resultat esperat.

stats