operació Port
Esports 02/04/2013

La sentència de l'operació Port es coneixerà en un mes i mig

La jutge ha declarat aquest dimarts vist per a sentència el judici que va començar el 28 de gener

Efe
2 min
Eufemiano Fuentes

MadridLa magistrada Julia Patricia Santamaría, que aquest dimarts ha declarat vist per a sentència el judici de l'operació Port que va començar el 28 de gener, dictarà sentència en aproximadament un mes i mig, segons han informat fonts jurídiques.

La jutge ha de decidir si els fets –que els acusats no discuteixen, ja que tots admeten que es realitzaven transfusions de sang als esportistes per tal d'augmentar el seu rendiment esportiu– eren o no constitutius de delicte quan es van produir –abans de l'entrada en vigor el febrer de 2007 de la Llei Antidopatge.

Per això serà fonamental la consideració que es doni a la sang: les defenses sostenen que no pot considerar-se un medicament –d'acord amb les lleis espanyoles– mentre que les acusacions han sol·licitat a la jutge que no s'atingui a la literalitat del text de la Llei del Medicament.

La pena màxima a què s'enfronten els processats –el metge Eufemiano Fuentes, la seva germana Yolanda (també metge), els exdirectors esportius Manolo Saiz i Vicente Belda, i el preparador físic José Ignacio Labarta– és de dos anys i mig de presó, mentre que les defenses han sol·licitat l'absolució de tots ells.

La jutge també s'ha de pronunciar sobre la petició de la majoria de les acusacions –la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat, l'Agència Mundial Antidopatge (AMA), la Unió Ciclista Internacional (UCI), la Federació Espanyola de Ciclisme (RFEC), el Comitè Olímpic Italià (CONI) i l'exciclista Jesús Manzano– que li demanen lliuri les bosses de sang intervingudes a les autoritats antidopatge.

L'objectiu és contrastar-les amb altres mostres genètiques en poder dels organismes responsables de la lluita contra el dopatge i iniciar si s'escau procediments sancionadors contra els esportistes que siguin identificats, però la jutge haurà de decidir abans si això constitueix una intromissió en la intimitat d'aquestes persones.

stats