Sumo
Esports 02/02/2011

Un cas de corrupció entre lluitadors sacseja el sumo, un esport mil·lenari al Japó

La policia de Japó sospita que diversos lluitadors de sumo, entre ells alguns de l'elit, podrien haver falsejat el resultat de diversos combats, en un nou escàndol que ha indignat el món d'aquest mil·lenari esport nipó

Redacció
2 min

TòquioEl cas va sorgir arran de diversos missatges de text intervinguts l'any passat en els telèfons mòbils d'un lluitador i un entrenador de sumo que, pel que sembla, revelen suposats acords per pactar els resultats dels combats, segons ha informat la televisió NHK.

La policia havia confiscat els mòbils l'any passat, en el marc d'una altra investigació sobre una suposada xarxa d'apostes irregulars controlada per bandes criminals. Alguns dels missatges intervinguts (prop de 50 entre març i juny de l'any passat) instrueixen el destinatari sobre com comportar-se en el dohyo (el tatami del sumo), mentre uns altres semblen referir-se a quantitats de diners.

De moment, hi ha almenys tretze persones implicades, segons la NHK, que ha indicat que l'Associació Japonesa de Sumo (JSA) ha obert una investigació sobre el cas a instàncies del ministeri de Cultura i Esport del Japó. No és el primer cop que passa això: abans la JSA ja havia rebut insinuacions de lluitadors que haurien pogut trucar algun combat.

Aquest escàndol se suma a altres casos que han deteriorat en els últims anys la imatge del sumo, un esport tradicionalment caracteritzat per la disciplina i el comportament exemplar dels seus lluitadors. L'any passat, el mongol Asashoryu, yokozuna o gran campió de sumo, es va veure obligat a retirar-se després de propinar una pallissa a un home en un local nocturn de Tòquio. Anteriorment va haver-hi diverses denúncies per possessió de drogues en gimnasos, a la qual cosa es va afegir la mort d'un jove pupil a les mans del seu entrenador, assumpte que va obrir el debat sobre les tècniques que amaguen les portes dels centres d'entrenament.

La gota que va fer vessar el got va ser l'escàndol sobre apostes irregulars que va sortir a la llum l'any passat, que va portar fins i tot al fet que la NHK es negués a retransmetre, per primera vegada en mig segle, el Gran Torneig de Sumo de Nagoya. Aquell cas, que segueix sota investigació, va implicar diversos grans noms del sumo i va suposar un fort revés per a un esport que està perdent popularitat al Japó, amenaçat pel futbol i el beisbol.

Basat en l'honor i el respecte al rival, el ritual i filosofia del sumo estan emmarcats en el xintoisme. Els combatents, anomenats rikishi, solen pesar entre 110 i 280 quilos i mesurar entre 1'75 i 2 metres d'alçada. Això no té només raons genètiques, sinó que té a veure també amb la seva alimentació i els durs entrenaments.

stats