TENIS
Esports 08/06/2019

Barty escriu el seu nom en la història de Roland Garros

L’australiana, que disputava per primer cop la final, no dona cap opció a Vondrousova (6-1 i 6-3)

Albert Nadal
Primera final i primer trofeu de Roland Garros per a Barty.

BarcelonaEl tenis femení cada vegada hi entén menys de favoritismes i és difícil intentar esbrinar quins seran els noms que regnaran en el futur més immediat. La final de Roland Garros n’és un clar exemple: Ashleigh Barty, la número 8 del món, i Marketa Vondrousova, la 38, van protagonitzar un duel inèdit a la pista Philippe Chatrier que es va endur sense miraments l’australiana en dos sets (6-1 i 6-3), després d’una hora i deu minuts de partit. Caps de cartell com la romanesa Simona Halep -campiona el 2018-, la nord-americana Serena Williams i la japonesa Naomi Osaka van haver de veure com Barty escrivia el seu nom en la història de Roland Garros.

Barty, de 23 anys, ocupa avui les portades que fins ara eren propietat d’Osaka, campiona dels dos últims grans. A la final d’ahir, l’australiana no va donar cap opció a Vondrousova, la sensació d’aquesta edició, perquè la txeca s’havia plantat a la final amb tan sols 19 anys i sense haver cedit cap set. Ahir va rebre un correctiu majúscul i en cap moment va semblar que podia disputar el títol a Barty, que tenia com a millor resultat en un Grand Slam els quarts de final que havia aconseguit aquest mateix any a Melbourne.

“Estic molt feliç per haver guanyat el meu primer Grand Slam aquí. La Marketa ha completat una gran temporada i, malgrat les aparences, estava molt nerviosa abans de començar el partit”, va dir Barty, que va rebre el trofeu de mans de Chris Evert, guanyadora de 18 tornejos del Grand Slam, set dels quals a Roland Garros. Amb el seu triomf, Barty es va convertir en la primera tenista australiana que aixeca el títol parisenc des de fa 46 anys, quan el va guanyar Margareth Court. “És especial guanyar aquí després d’ella, que va ser una immensa campiona. Però també penso en Samantha Stosur, l’última australiana que va arribar a jugar la final a París (2010) i va guanyar un Grand Slam (el US Open del 2011)”.

Dos anys sense tenis

Barty s’ha coronat en un gran torneig tres anys després de tornar al circuit professional, després d’una interrupció de dues temporades en què va jugar a criquet. “M’encantava el tenis, però en certa manera es va convertir en una cosa robòtica, i això s’allunyava del que volia”, va explicar després de plegar amb 18 anys. Va tornar animada per Casey Dellacqua, amb qui havia format parella de dobles i, ara, tres anys després del retorn, ha brillat a París. “Això no ha fet sinó començar”, va dir Barty, somrient, després de la final.