TENIS
Esports 05/06/2011

Nadal guanya el seu sisè Roland Garros i iguala la llegenda de Bjorn Borg

El balear es desfà per 7-5, 7-6,5-7 i 6-1 de Roger Federer, allarga la seva estada com a número 1 mundial i aconsegueix el seu desè títol de Grand Slam

Oriol March
2 min
Rafa Nadal.

BarcelonaRafa Nadal ja oposita per ser el millor jugador de la història del tenis, almenys pel que fa a títols de Grand Slam. El balear ha aconseguit aquesta tarda el seu sisè títol a Roland Garros després de desfer-se de Roger Federer per 7-5, 7-6, 5-7 i 6-1, i ha igualat d'aquesta manera les corones parisines de Bjorn Borg. Nadal, doncs, ja disposa de 10 títols del Grand Slam amb només 25 anys. Una dada només a l'abast dels escollits i que el situa tan sols a 6 grans títols del mateix Federer, que en té 16.

El partit ha començat molt favorable al suís, que ha sabut imposar el seu ritme des de l'inici i ha aprofitat la manca de precisió de Nadal en els primers jocs. Tot plegat l'ha conduït a manar per 5-2 i a tenir una bola de set, però se li ha escapat. I ja se sap, si deixes una mica d'aire al número 1 del món, estàs acabat. I així ha estat: Nadal s'ha aixecat de la lona, ha posat en marxa el seu repertori de cops combinat amb el remolí del seu caràcter i s'ha endut per davant el primer parcial per 7-5.

La dinàmica ha continuat a l'inici del segon set, quan Federer ha descendit una mica més el seu nivell i ha vist com Nadal li trencava el servei només començar el set. Però després hi ha hagut intercanvi de cops, sempre amb el balear dominant la situació, que ha portat el set a la igualtat màxima al seu desenllaç. La pluja ha aturat el duel quan el marcador era favorable a Nadal per 5-4 –fins i tot ha desaprofitat una bola de set– i, en tornar, els dos jugadors s'han trencat successivament el servei fins arribar al tie break. Un cop al joc definitiu, Nadal ha imposat el sentit comú del seu joc i Federer ha estat més erràtic del que ja ho havia estat en algunes fases del segon parcial. El resultat, tenint en compte aquests factors, només podia ser un: segon set per a Nadal i la final, coll avall.

El tercer set ha tingut un esdevenir similar. Domini global de Nadal, però no prou com per resoldre el partit per la via ràpida. Ha aconseguit trencar el servei de Federer però el suís li ha tornat el break, de manera que tot seguia incert fins a arribar al 5-5. I aquí és on va emergir el Federer del primer set: ha trencat el servei de Nadal i s'ha adjudicat el tercer parcial amb autoritat per 7-5. Així doncs, els dos jugadors se citaven a un quart set interessantíssim.

Federer no ha frenat l'ímpetu al principi del segon set –0-40 servint Nadal–, però ha desaprofitat tres boles de break. A partir d'aquí ja no hi ha hagut manera de frenar el balear, que s'ha col·locat 4-1 sense passar excessius patiments. D'aquest resultat al 6-1 final del quart set, el definitiu, i de la seva imatge llançant-se al terra, només hi ha hagut una breu estona. Nadal allarga la seva llegenda sobre la terra batuda de Roland Garros i es posa a l'altura de mites fins ara inigualables com Bjorn Borg.

stats