OPEN DELS EUA
Esports 13/09/2011

Un Djokovic estel·lar guanya davant Nadal l'Open dels EUA en un partit excels (6-2, 6-4, 6-7 i 6-1)

El serbi guanya contra el balear el seu tercer Grand Slam d'aquesta temporada després de l'Open d'Austràlia i Wimbledon

Oriol March
3 min
Novak Djokovic, campió de l'US Open 2011

BarcelonaNovak Djokovic s'ha proclamat la matinada d'aquest dilluns, hora catalana, campió de l'Open dels Estats Units de tennis després de vèncer Rafa Nadal per 6-2, 6-4 6-7 i 6-1 amb una exhibició de joc i de físic. És el tercer títol de Grand Slam que s'endú el serbi, número 1 del món, en aquest 2011, després dels seus triomfs a Austràlia i a Wimbledon, on també va vèncer el balear a la final. Ha estat un partit excels, ple d'alternatives i de cops màgics que de ben segur que passaran a la història del torneig. A dia d'avui, no hi ha cap duel del qual pugui brollar més qualitat, èpica i esforç que un Nadal-Djokovic.

El partit ha començat propici per a Nadal, que en un obrir i tancar d'ulls ja guanyava per 2-0 i disposava del seu servei per col·locar-se 3-0. Però entre indecisions pròpies i encerts de Djokovic, el balear ha vist com menguava el seu avantatge i com el número 1 mundial afinava els instruments per posar en marxa el seu joc demolidor. Sis jocs seguits, els que ha recollit fins a guanyar el primer set per 6-2, li han posar la primera pedra de la seva victòria. Nadal ho intentava, però es trobava sempre Djokovic allà on ell dirigia els cops. Tanta era la seva incomoditat que fins i tot s'ha arribat a encarar amb el jutge àrbitre, Carlos Ramos, per alguna pilota dubtosa.

El segon set ha tingut exactament el mateix guió que el primer parcial. 2-0 per a Nadal i perspectives de dominar el set, però s'ha tornat a topar amb un Djokovic enratxat que s'ha tret de la seva raqueta els millors moments de tenis del partit: era absolutament invencible. Amb unes restades gairebé impossibles, sense donar oxigen a Nadal, el serbi ha anat edificant el seu domini i ni tan sols l'actitud de Nadal, impecable en tot el partit a nivell de lluita, l'ha pogut frenar. El 6-4 amb què ha acabat aquest segon set feia presagiar una nova demostració de força de Djokovic al tercer. El balear s'ho mirava resignat, enfadat amb si mateix per no trobar forats. Però avui era molt complicat per a ell. I ho hauria estat encara més per a qualsevol.

Nadal ho ha intentat tot en aquest tercer parcial. Ha exhibit el seu millor nivell i, de ben segur, hauria escombrat qualsevol altre tennista de l'ATP. Però davant seu hi tenia un Djokovic d'un altre planeta. Semblava que li haguessin deixat aparcar la nau espacial al complex de Flushing Meadows, que és on es juga el quart i últim Grand Slam de la temporada. Nadal ha aconseguit posar-se per davant (4-3) exhibint fases del millor joc de la seva carrera, picant amb força i robant l'iniciativa a Djokovic, que ha hagut de superar situacions adverses per seguir viu. I així s'ha arribat al 5-5, enmig d'una exhibició d'esport en majúscules, de tennis sideral. Djokovic ha estat capaç de trencar el servei de Nadal amb un revés paral·lel majúscul i després ha servit per tancar el partit. Però no ha pogut: davant s'hi ha trobat un mur. Nadal ha forçat el tie-break i s'ha endut el tercer set.

Al quart set, Djokvic ha aconseguit invertir la tendència i s'ha col·locat amb 4-1 sense excessives dificultats. Era el moment de tancar el partit. I ho ha aconseguit amb el seu servei, aprofitant que Nadal ja no rendia a nivell físic, fruit del desgast del tercer set. Un cop guanyador li ha permès posar punt final a un partit excels que passarà a la història pel nivell exhibit pels dos. Per la qualitat de Djokovic i per l'èpica de Nadal. Només ell li podia plantar cara al serbi en un dia com avui.

stats