BARÇA
Esports 12/11/2015

Leo Messi encén el compte enrere per ser al clàssic

L'argentí encara l'última fase de la seva recuperació, a nou dies del partit al Bernabéu

A. Llimós / N. Arroyo
3 min
Messi durant l’últim entrenament del Barça.

BarcelonaLeo Messi s'ha entrenat en solitari aquest matí de divendres a la Ciutat Esportiva, tot i que els seus companys tenien festa. Dijous, per primera vegada des que es va lesionar el dia 26 de setembre contra el Las Palmas, el jugador argentí va fer treball de grup a les ordres de Luis Enrique i va tocar pilota. El davanter blaugrana es va fer un trencament del lligament colateral intern del genoll esquerre i els serveis mèdics del Barça van pronosticar que estaria fora dels terrenys de joc entre 7 i 8 setmanes. Des que va caure lesionat, Messi ha treballat amb l'objectiu d'estar a punt per al clàssic del Santiago Bernabéu del dia 21, tot i que l'entorn del futbolista i tots els estaments del club no s'han cansat de repetir que la primera premissa és que no forci per evitar una recaiguda.

Com va avançar l'ARA dilluns passat, el jugador estava complint els terminis marcats en la recuperació, i va començar a fer treball de camp al costat del preparador físic argentí Marcelo d'Andrea i el cinesiòleg Luis García. "Ja ha començat el treball de camp, els terminis s'estan complint", admetia a l'ARA el seu pare, Jorge.

Messi deixava enrere la part més complicada del procés, la fase d'immobilització i un mes de treball al gimnàs. A l'argentí se l'ha pogut veure al sofà de casa seva amb una fèrula que li controlava la flexió, imatge que també es va repetir en alguna aparició pública al Camp Nou, amb crosses.

Leo Messi, el 9 d'octubre / instagram

Durant aquest procés també ha sigut clau desinflamar bé la zona, que després del traumatisme sempre queda molt afectada. I aquí ha entrat en joc la màquina Game Ready, un sistema de compressió activa combinat amb teràpia de fred, que accelera en gairebé un 40% la fase immediatament posterior a la lesió. "Sempre depèn del pacient, però els resultats en aquesta primera fase redueixen gairebé a la meitat el temps de recuperació", explica a l'ARA Nick Cobo, director de Game Ready. El Barça fa tres anys que ha anat incorporant aquestes màquines al seu servei mèdic. De fet, en una altra imatge que va aparèixer, una 'selfie' de Neymar, es veia Messi estirat en una llitera mentre la banda li actuava al genoll.

Una selfie de Neymar ensenya la recuperació de Messi

"A diferència del fred aplicat de manera tradicional sobre la pell –explica Cobo–, aquest sistema envolta la zona i potencia molt més la circulació de la sang. Et treu l'escalfor de la part adolorida i la converteix en fred. Millora molt les sensacions del pacient". El pla ideal són moltes sessions curtes, d'uns 10 o 15 minuts, cada dues o tres hores, un pla que Messi ha pogut fer també des de casa. Fins i tot el doctor Ramon Cugat, un dels millors cirurgians especialitzats en genolls, va valorar el procés durant una xerrada amb periodistes fa un parell de setmanes a l'Hospital Quirón de Barcelona. "És una màquina que ajuda a desinflamar, perquè activa que la sang circuli al voltant de la zona del dolor", va explicar.

Superada aquesta fase més passiva, aquesta setmana la recuperació va viure un nou salt endavant, i el davanter de Rosario va començar a fer feina sobre la gespa de la Ciutat Esportiva. Aquest dijous, l'última etapa: quan falta poc més d'una setmana per al clàssic, Messi va fer treball de grup amb la resta de futbolistes que no han viatjat amb les seves seleccions.

"Que arribi al 100% és demanar-li massa", explica l'excap dels serveis mèdics Jordi Ardèvol. Tot i així, si no hi ha cap imprevist ni retrocés en la recuperació, Ardèvol creu que "estarà" disponible per a Luis Enrique, "encara que parcialment". Des de la lesió fins al dia 21, hauran passat 57 dies, un llarg període de temps que el farà estar sense la guspira que aporta la competició. La plantilla del Barça té festa fins dilluns, tot i que Messi seguirà treballant per posar-se a to.

Leo Messi, durant la primera fase de la recuperació / Facebook Leo Messi

El club manté silenci absolut sobre la recuperació de Leo Messi, i no ha volgut confirmar de manera oficial la notícia que ha avançat el periodista David Bernabéu, de Cuatro, i que ha confirmat l'ARA uns minuts després. El Barça ha fet públiques una vintena d'imatges de la sessió preparatòria i un vídeo de dos minuts on no apareix l'argentí. El club no vol comentar aquesta qüestió.

stats