Esports 24/07/2012

El metòdic Tito surt a escena

Natalia Arroyo
3 min
Tito Vilanova ja fa més d'una setmana que dirigeix els entrenaments de pretemporada a Sant Joan Despí.

BARCELONATito Vilanova era entrenador de futbol molt abans de ser realment entrenador de futbol. Els que el coneixen des de petit asseguren que fa anys que viu, veu i pensa el futbol d'una manera especial, que l'assaboreix al màxim des de dins i fora del camp, que analitza cada detall del joc a la pissarra, que ha cremat la tecla de pausa del DVD de tants partits de futbol que ha mirat i remirat. Després de cinc anys a l'ombra de Pep Guardiola (un al filial i quatre al primer equip), aquesta tarda li arriba l'hora de traslladar totes les seves idees futbolístiques a una proposta de joc amb el seu nom: avui surt a escena el Barça de Tito Vilanova.

De paraula, el de Bellcaire d'Empordà és el màxim responsable del nou projecte 2012/13 des que el 27 d'abril Sandro Rosell va fer públic que ell substituiria Pep Guardiola al capdavant del primer equip. Formalment, però, no ha va ser fins al 15 de juny quan va signar el contracte i es va convertir oficialment en el nou tècnic blaugrana. En els últims mesos s'han succeït les opinions de gent de l'entorn barcelonista per deixar clar que la seva elecció és una aposta per la continuïtat d'un model. Que res no canvia, que la mà de Tito ja s'apreciava al Barça de Guardiola. Que el partit d'avui contra l'Hamburg (18 h, GolT i TV3) no és el primer de Tito Vilanova, sinó que el seu debut va ser el 23 de juliol del 2008 a Edimburg contra l'Hibernian, quan Pep s'estrenava a la banqueta del primer equip.

Tàctic, tranquil i tímid

La realitat de les etiquetes, però, demana un punt de partida per al nou Barça de Tito Vilanova i aquesta tarda l'Imtech Arena d'Hamburg marcarà la primera parada d'un camí que té un nou líder de vestidor. A la seva manera i amb el seu to, més introvertit, Tito Vilanova seguirà proposant el futbol ofensiu, protagonista i intens que ha caracteritzat l'època més exitosa de la història del Barça. "Va apostar clarament per la possessió de la pilota i, sobretot, per atacar en tot moment", recordava François Abuin, ajudant seu al Palafrugell l'any 2004, al Diari de Girona . Això ho intentava a Tercera Divisió, una categoria que potser reclama un altre estil, perquè és l'essència del futbol en què creu Vilanova. El futbol que sent. El que pensa. I, també, el que intentava jugar. "Ja era entrenador quan jugava [de petit]. Li agradava la tàctica, la tècnica. Tenia visió de joc", el descrivia a Cuatro Joan Font, l'entrenador de Tito al CF Bellcaire. Els seus companys de vestidor també el recorden com un futbolista més entrenador que jugador. "Era metòdic i analitzava molt bé el que passava al camp", afirmava l'ex de l'Elx Edu Garcia al Diario Vasco .

Format en molts camps de Segona Divisió, Vilanova acumula elogis dels que el van entrenar alguna vegada. Pel tècnic Txetxu Rojo (Celta), "era un dels futbolistes que, quan no li tocava saltar al camp, es fixava en l'evolució del joc". Per Víctor Muñoz (Mallorca), "era un jugador intel·ligent, reflexiu, dels que quan juguen pensen". Per Jorge D'Alessandro (Figueres), "era un bon director de joc, se li notava que era com una extensió de l'entrenador al camp". Per Paco Bonachera (Gramenet), "reunia condicions per ser entrenador, tenia bona visió de joc i fusta per entrenar". I segons Juande Ramos (Lleida), "era un noi que posava molta atenció a tot".

Sense espanyols però amb Messi

El debut de Vilanova no serà una referència pura de res perquè al Barça que s'enfrontarà a l'Hamburg li faltaran molts efectius: tots els internacionals espanyols (encara de vacances), a més dels lesionats Villa i Puyol, entre d'altres. Però hi haurà Messi i ajudarà a confirmar que l'espectacle futbolístic de Can Barça té un llarg recorregut perquè conserva intactes les idees. I és que, al seu cap, Tito ha jugat aquest primer partit molts cops. Infinits, com es juga cada minut de tots els partits del Barça des de fa quatre anys. Molt abans de saber que avui seria el dia de jugar-lo. Molt abans.

stats