21/08/2021

Gastar-se una milionada per fer diners a cabassos

2 min
Imatge virtual de l’Espai Barça. El projecte que havia enllestit la junta de Bartomeu tindrà alguns canvis substancials.

Pocs dies després d’arribar al club, la directiva de Joan Laporta començava a enviar missatges en què deia que l’Espai Barça necessitava ser revisat de dalt a baix. Retocar el projecte volia dir actualitzar-lo, però també augmentar-ne el preu: les previsions són que el total de les obres acabin costant entre 1.200 i 1.250 milions d’euros. És a dir, el doble del que els socis van votar en el referèndum del 2014.

És innegable que rere la reformulació del projecte hi ha la voluntat de la directiva actual de posar el seu segell a l’Espai Barça. Però no és just atribuir-ne únicament el sobrecost a aquesta qüestió. Abans de dimitir, la junta de Bartomeu ja havia apujat el pressupost dels 600 als 815 milions. I, per si no fos prou, alguns constructors que volien licitar per les obres ja havien fet saber que el projecte, tant en cost com en terminis, era irrealitzable. Dit d’una altra manera, que tot plegat s’havia calculat a la baixa.

Gastar-se més de 1.200 milions quan l’entitat està a la ruïna pot semblar una bestiesa. Però el club té clar el projecte i els fons d’inversió hi creuen: uns quants ja s’ha posat en contacte amb la junta per fer saber que hi estan interessats. Perquè l’Espai Barça és molt més que remodelar el Camp Nou. Com bé diuen a les oficines, és un “canvi de concepte”. Per això van visitar estadis com el Bernabéu –encara en obres–, el del Tottenham o l’US Bank de Minneapolis, “per agafar idees i fer-ho encara millor”, asseguren.

Un nou model

El Barça espera tenir d’aquí un lustre un estadi més modern, on es pugui jugar a futbol i tingui més seients i espais VIP per guanyar més diners; però també tenir una oferta gastronòmica i comercial de primer nivell que atregui la gent, hi hagi o no partit, així com espais i sales per llogar a les empreses. O el nou Palau, que s’ha dissenyat per tal que, a banda de la competició, s’hi puguin fer concerts setmanalment. Més o menys com el Sant Jordi, però amb tres parades de metro a tocar. És així com el Barça espera fer diners a cabassos.

Laporta vol presentar el projecte a l’assemblea d’aquest octubre i començar les obres l’estiu del 2022. Tot i així, abans caldrà aclarir alguns dubtes. Com per exemple, què volia dir exactament Laporta quan parlava d’afegir “una segona pell” a l’estadi, saber on i durant quant de temps caldrà jugar lluny del Camp Nou i, evidentment, llegir la lletra petita del contracte amb Goldman Sachs –o qui sigui– per finançar les obres.

stats