DAKAR 2012
Esports 15/01/2012

Despres guanya en motos i Peterhansel en cotxes

En motos, Despres guanya el seu quart Dakar i, en cotxes, per a Peterhansel ja és el desè. Els catalans Marc Coma i Nani Roma pugen al segon esglaó del podi

Gerard Soler / Efe
2 min
Despres i Peterhansel, abraçant-se després de proclamar-se campions a Lima. ENRIQUE CASTRO / REUTERS

LimaEl francès Cyril Despres (KTM) s'ha proclamat aquest diumenge a Lima campió del Dakar 2012 en motos i Stéphane Peterhansel (Mini) s'ha emportat el triomf en cotxes, mentre que els catalans Marc Coma (KTM) i Nani Roma (Mini) han acabat segons, respectivament.

Despres i Peterhansel arribaven a l'última etapa, entre Pisco i Lima, amb un ampli avantatge en la classificació i han recorregut els últims 29 quilòmetres cronometrats del ral·li sense sobresalts. El noruec Pal Anders Ullevalseter (KTM) ha guanyat l'última etapa en motos i el nord-americà Robby Gordon (Hummer) va fer el mateix en cotxes.

Coma ha aconseguit la segona plaça en l'última etapa a poc més d'un minut d'Ullevalseter i Gerard Farrés (KTM) ha estat quart. El seu company d'equip Jordi Viladoms ha acabat l'etapa setè. Despres no ha volgut córrer riscos d'última hora i ha estat desè a gairebé quatre minuts del guanyador de la jornada.

Al final el gal ha superat Coma en la classificació per més de 53 minuts, pel fet que el català dissabte va canviar el motor de la seva KTM després dels problemes que va patir durant la penúltima etapa i va ser penalitzat amb 45 minuts.

El portuguès Helder Rodrigues (Yamaha) pujarà al tercer calaix del podi. El portuguès ha quedat a més d'una hora de Despres però ha superat per gairebé mitja hora Viladoms, que finalment ha acabat en el quart lloc.

Farrés ha acabat el ral·li en la setena plaça i el castellonenc Joan Barreda, que ha completat una segona meitat espectacular, ha estat onzè.

La catalana Laia Sanz (Gas-Gas) és l'única de les tres participants femenines que ha aconseguit arribar a Lima i ho ha fet en la posició número 39, igualant la seva actuació de l'any passat.

En cotxes l'última jornada ha portat el tercer triomf d'etapa de Robby Gordon, encara que no li ha servit per moure's del cinquè lloc en la classificació general.

Peterhansel, el campió, ha estat desè i Nani Roma, vuitè. En la classificació final, el francès s'ha imposat amb gairebé 42 minuts de renda sobre el català.

El sud-africà Giniel De Villiers ha estat finalment tercer a més de mitja hora de Nani i ha evitat que el podi quedés en mans de pilots de l'equip Mini X-Raid. El rus Leonid Novitskiy (Mini) ha estat quart.

stats