MOTOR

Laia Sanz: "A l'Aràbia Saudita veuran dones competitives a la carrera més dura"

La catalana, que al 2020 sumarà la seva desena participació, encara el ral·li amb energies renovades

Laia Sanz: "A l'Aràbia Saudita veuran dones competitives a la carrera més dura" / FRANCESC MELCIÓN

L'Aràbia Saudita passa a ser el nou epicentre del Dakar després de deu anys al continent Sud-americà. Laia Sanz, que l'any passat va participar a la prova debilitada per un llarg procés febril i va acabar dotzena, enguany arriba a l'exigent ral·li amb les energies renovades. Aquest dilluns, la pilota catalana ha comparegut davant la premsa en la presentació del que serà la seva desena participació al Dakar des que va debutar en l'edició de l'any 2011. 

Sobre participar a l'Aràbia Saudita, Sanz espera que no hi hagi "cap problema", com per exemple amb la forma de vestir, un tema que ha admès que li feia una mica de por. "Tenen moltes ganes d'acollir la prova i crec que tot anirà bé". "Espero que puguem ajudar d'alguna manera a obrir la mentalitat d'aquest país. El fet que hi hagi dones competitives a la carrera més dura del món espero que sigui una petita ajuda. Em faria contenta", ha valorat. 

"M'agradaria que no s'hagués de fer, espero que això en uns anys canviï, però són les normes del país. Si podem ajudar a obrir la mentalitat del país serà positiu", ha afegit Sanz sobre la llista de prohibicions imposades per l'Aràbia Saudita als participants del Dakar. "Haver d'anar en pantaló llarg amb la calor que farà serà emprenyador, però no crec que ens puguem queixar d'això", ha afegit la pilot catalana, que ha bromejat sobre el fet que els mecànics "no podran fer la cerveseta a l'acabar les jornades", intentant treure ferro a la llista de prohibicions estipulades pel país àrab. 

"Acabar en el top 15 estaria molt bé"

"Em trobo bastant millor que l'any passat, que quan vam presentar el Dakar del 2019, encara tenia febre. S'agraeix estar bé i poder entrenar amb totes les garanties i a gust. És un plaer tornar a ser la Laia de fa un any i poc. El 12è lloc de l'any passat suposo que va ser perquè va sortir tot molt bé. Si mires el resultat tenint en compte com estava llavors, aquest any hauria de ser millor, però això no va així. Ja firmaria tornar a quedar en dotzena posició. Per una regla de tres enguany tocaria estar al top 3, però això és molt difícil. Un top 15 estaria molt bé", ha valorat Sanz, el seu millor registre de la qual va ser una novena posició el 2015. "Per a mi, el principal objectiu sempre és acabar. Crec que mai cap pilot espanyol ha acabat 10 Dakars en 10 participacions, però vull ser allà per fer-ho bé, no només per acabar", ha afegit. 

"Sé molt bé on són els meus límits"

La catalana és l'única pilot en actiu que ha acabat nou Dakars. "Sé molt bé on són els meus límits, quan córrer més o menys. També soc molt tossuda, com l'any que vam trencar el motor, però volia acabar". Després de cinc anys amb KTM, enguany Sanz correrà amb Gas Gas. "És un canvi que em va sorprendre, però és molt positiu. Gas Gas va entrar dins del grup KTM i em van escollir a mi com a representant de la marca. És un honor".