MOTOR

Marc Coma presenta el recorregut d’un Dakar extrem

Aquesta pròxima edició del ral·li passarà per l’altiplà de Bolívia, cosa que suposa brutals canvis de temperatura i etapes llarguíssimes

“Serà molt dur per als pilots, sobretot per als de motos. Però també per als dels cotxes si se’ls queda el vehicle encallat. Normalment ho solucionen en cinc o deu minuts, però allà dalt no crec que sigui tan fàcil”. Marc Coma, director esportiu del Dakar, exemplificava així la duresa del recorregut del Dakar 2017, que va presentar a París. Aquesta pròxima edició del ral·li passarà per l’altiplà de Bolívia, cosa que suposa brutals canvis de temperatura i etapes llarguíssimes, moltes de les quals es disputaran a més de 3.500 metres d’altitud. Però per si tot això no fos prou, caldrà afegir-hi les noves normes esportives. I és que els pilots no tindran l’assistència del GPS, la qual cosa farà que la navegació i la feina dels copilots dels cotxes i camions sigui molt més important. “L’objectiu d’aquest any era fer la cursa més impredictible, tant per la limitació de la navegació com perquè s’han buscat terrenys desconeguts i hi ha una gestió de les etapes més complexa, amb trams cronometrats molt llargs”, indicava ahir Coma.

El Dakar 2017, més extrem, arrencarà el 2 de gener des d’Asunción -el Paraguai és la principal novetat d’aquesta edició i es convertirà en el cinquè país sud-americà que acollirà el ral·li- i s’acabarà el dia 14 del mateix mes a Buenos Aires després d’haver travessat Bolívia. “Serà el Dakar més dur dels que s’han disputat a Amèrica”, asseguren des de l’organització.