DAKAR 2020
Esports 26/12/2019

Celebrar les noces de plata al Dakar amb un repte solidari

Juvanteny i Criado agermanen dues fundacions de persones amb discapacitat intel·lectual

Nuria García
3 min
Celebrar les bodes de plata al Dakar amb un repte solidari

BarcelonaFa 25 anys que comparteixen cabina al Dakar. Jordi Juvanteny i José Luis Criado celebren aquest 2020 les noces de plata competint plegats al ral·li més dur del món. I, per celebrar-ho, han decidit anar més enllà. El camió KH-7 Epsilon, considerat l'àngel de la guarda dels participants del Dakar perquè sempre que veu algun pilot amb problemes s'atura a ajudar-lo, accentuarà per a aquesta edició el seu vessant solidari.

Des de fa més de 30 anys, José Luis Criado, notari de professió, és patró de la Fundació Privada Vallès Oriental, una entitat sense ànim de lucre que ofereix atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual amb la finalitat de millorar la seva qualitat de vida. "Vaig tenir la idea aquest estiu. Fem feina des de fa molt de temps i vaig voler buscar una fundació anàloga a l'Aràbia Saudita [on aquest any es disputa el Dakar per primer cop] i transmetre les nostres inquietuds als nens d'allà", indica Criado, que explica que no va ser fàcil contactar amb Disabled Children's Association, la fundació del país asiàtic que han triat per a l'agermanament perquè treballa amb nois i noies amb discapacitat intel·lectual. "Vam escriure una carta a la fundació d'allà, que vam trobar per internet, però no vam obtenir resposta. Llavors vaig decidir trucar a l'ambaixada i em va agafar el telèfon una funcionària molt simpàtica. Al final, l'ambaixador es va posar en contacte amb mi i a finals de novembre vam posar la maquinària en funcionament", relata.

Els usuaris de la Fundació Vallès Oriental van pintar durant el mes de novembre petits camions de fusta que van acompanyar de missatges d'esperança escrits al darrere. El camió KH-7 Epsilon, rebatejat com el camió dels somnis per a aquest ral·li, els traslladarà fins a Riad, on, en la jornada de descans, prevista per a l'11 de gener, els entregarà als nens de la fundació de l'Aràbia Saudita en un acte al bivac en què estaran acompanyats per les autoritats saudites. La intenció, a llarg termini (el Dakar ha firmat un contracte amb el país asiàtic per als pròxims cinc anys), és que els nois i noies de la fundació de l'Aràbia Saudita puguin visitar la fundació catalana i fer que els usuaris d'aquí puguin fer una visita a la fundació asiàtica.

Celebrar les bodes de plata al Dakar amb un repte solidari

60 Dakars entre tots tres

A més de Juvanteny i de Criado, des de l'any passat s'ha afegit a la cabina Xavier Domènech. Entre ells sumen 60 participacions en el Dakar: 30 n'acumula Criado, Juvanteny 28 (han fet 25 Dakars plegats) i Domènech dues. "No som un matrimoni però gairebé", diu Juvanteny, que afegeix: "Si seguim junts és perquè ens compenetrem, tot i tenir dues personalitats molt diferents. On no arriba un hi arriba l'altre, i per això seguim endavant". Criado, per la seva banda, indica: "Sentim un profund respecte mutu i molta estima per l'altre. Per a mi és una gran satisfacció tenir-lo al costat. Després de tants anys, no hem de demostrar res, així que sortirem a gaudir i a intentar millorar el 12è lloc de la general de camions de l'edició passada". "És sorprenent com porten 25 anys junts. Tenen una experiència tremenda", indica Domènech, l'últim a afegir-s'hi. Ell creu que aquest any podrà gaudir més de l'experiència que l'any passat, quan va debutar. "Ja tinc més experiència i aquest cop espero poder ajudar-los una mica més", explica, i recorda com l'any passat van ajudar els participants amb problemes que es van anar trobant pel camí. Ara, amb aquesta nova iniciativa, seran solidaris dins i fora de la cursa.

stats