Aficionats de Valentino Rossi, donant-li suport a València / MANUEL BRUQUE / EFE

MOTOGP

Lorenzo agafa avantatge en la guerra de banderes a Xest

Calma tensa a València en els primers entrenaments de MotoGP, en què el mallorquí obté el millor temps i Rossi és cinquè

Aficionats de Valentino Rossi, donant-li suport a València / MANUEL BRUQUE / EFE

Les sessions d' entrenaments lliures del divendres acostumen a ser molt poc vistoses per als espectadors, ja que els pilots estan més pendents de provar la moto –sobretot els capdavanters– que de competir contra el cronòmetre. A Xest, però, ha estat diferent.  El record amarg de Sepang és més viu que mai i totes les mirades s'han centrat a analitzar minuciosament el comportament tant dins com fora de la pista de Marc Márquez, Valentino Rossi i Jorge Lorenzo. Una batalla que no és només a l'asfalt, també a les graderies del circuit Ricardo Tormo, on la guerra de banderes entre els seguidors partidaris d'uns i altres s'ha fet encara més evident. No hi ha hagut accidents, però es respira un ambient de calma tensa, i fins i tot Antiviolència va declarar aquesta setmana la cursa d'alt risc.

La situació preocupa tant la Federació Internacional de Motociclisme (FIM) com els organitzadors del Mundial de MotoGP –l'empresa Dorna–. El dijous van reunir tots els pilots per fer el brífing previ al cap de setmana de Gran Premi. És la reunió habitual que es fa abans de cada cursa. Aquesta vegada, però, no va ser gens rutinària. Era un moment excepcional, i per això van parlar els responsables directes del Mundial. Vito Ippolito –president de la FIM– i Carmelo Ezpeleta –CEO de Dorna– van estirar les orelles als pilots per dues setmanes de tensió excessiva que establien un precedent nociu en una disciplina on els pilots es juguen la vida a cada cursa. Ippolito i Ezpeleta els van demanar que pensessin amb el cap, que giressin full a la cursa de Sepang i que fossin fidels als valors de l'esport, tant dins com fora de la pista.

Els pilots van fer que sí i aquest divendres, després d'una nit de reflexió, han sortit a la pista de Xest per fer la primera jornada d'entrenaments lliures. Dues sessions importants a nivell mecànic però estèrils pel que fa a la classificació. Valentino Rossi ja sap que sortirà l'últim, després que no prosperés el seu recurs al TAS. Mentre que Jorge Lorenzo i Marc Márquez tenen tots els números de sortir des de la primera fila de la graella. El títol se'l disputen Rossi i Lorenzo, i Márquez és el convidat d'honor en aquesta última batalla, ja que el seu resultat a la cursa pot alterar la classificació. Si guanya o és segon pot sumar uns punts valuosos per al desenllaç final. I això sense comptar amb el concurs d'altres actors secundaris, com Dani Pedrosa, Andrea Iannone o Andrea Dovizioso.

1:31.111 Jorge Lorenzo

El pilot mallorquí ha estat el més ràpid a la primera jornada d'entrenaments de València

En aquest marc d'incògnites els pilots han tingut una primera jornada exemplar sobre l'asfalt. Cadascú ha fet la seva, fins al punt que Márquez, Lorenzo i Rossi gairebé no han rodat junts. La primera sessió l'ha dominat Márquez, amb un marge ajustat respecte de Lorenzo i deixant Rossi a cinc dècimes. Una primera presa de contacte que ha deixat imatges espectaculars com la del pilot de Cervera evitant una caiguda en un revolt on se circula a 190 quilòmetres per hora.

Al migdia els pilots han girat lleugerament més ràpid i el millor temps se l'ha adjudicat el mallorquí Jorge Lorenzo, que ha aconseguit aturar el cronòmetre en 1:31.111, seguit de Dani Pedrosa (+0.266), Iannone (+0.333), Rossi (+0.346) i Márquez (+0.370). De fet, Rossi ha dominat durant bona part de la sessió però s'ha vist superat al tram final pels seus competidors.

Els temps de la sessió d'aquest divendres, però, són poc indicatius de què pot passar a la cursa, ja que és un dia en què els equips centren els seus esforços a posar a punt la moto de cara a la cursa i valoren les evolucions en funció dels temps parcials de cada volta. Aquest dissabte, als entrenaments oficials, hi haurà més pistes.